Piyasada satışa sunulan el ve yüz kremlerinin mikrobiyolojik kriterlere uygunluğunun araştırılması
A study on the conformity of microbiologicalcriteria for hand and face creams sold in market
- Tez No: 520359
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN, PROF. DR. AYŞEN BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kozmetikler, mikroorganizma, mikrobiyolojik kriter, 16S rRNA, Cometics, microorganism, microbiological criteria, 16S rRNA
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İnsan yaşamında önemli bir yer tutan kozmetik ürünler, mikrobiyolojik açıdan steril olma zorunluluğu bulunmayan ürünlerdir. Ancak bu ürünler üretim aşamalarında çeşitli sebeplerden dolayı mikroorganizmalarla kontamine olabilirler. Bu nedenle kozmetik ürünlerin mikrobiyolojik uygunluğu tüketici sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu çalışma ile kozmetik amaçlı kullanılan farklı firmalara ait el ve yüz kremlerinin mikrobiyolojik kriterlere uygunluğu araştırılmıştır. Bu amaç için 24 adet el kremi ve 6 adet el ve yüz kremi olmak üzere toplamda 30 adet krem örneği ile çalışılmıştır. Öncelikle klasik sayım yöntemiyle kremlerdeki toplam mikroorganizma sayısı belirlenmiş ve seçici besi yerlerine ekimler yapılmış, daha sonra yeni jenerasyon sekans yöntemi ile mikroorganizmaların 16S rRNA dizi analizi belirlenmiş ve karakterizasyonları yapılmıştır. Buna göre 30 adet krem örneğinin 3 tanesinin, kozmetik yönetmeliğinde izin verilen değer olan 1000'den daha fazla sayıda mikroorganizma içerdiği tespit edilmiştir. Ayrıca kozmetikler içinde hiç bulunmaması istenen Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans gibi patojen mikroorganizmaların varlığına hiçbir örnekte rastlanmamıştır. Ancak 24 adet el kreminin 16 tanesinde, 6 adet el ve yüz kreminin ise 5 tanesinde çeşitli patojen olan veya olmayan başka birçok mikroorganizma üremiştir. Çalışmada elde edilen verilere göre bazı kremlerdeki mikroorganizma sayısının istenen limitleri aştığı saptanmıştır. Bu nedenle kullanılmamış ürünlerde kontaminasyonları engellemek, tüketicinin sağlığını korumak, mikrobiyolojik açıdan ürün kalitesini ve güvenilirliğini artırmak için, iyi imalat koşullarına uygun tesislerde üretim yapılması önerilmektedir. Ayrıca halk sağlığı açısından bu ürünlerin denetimleri ve mikrobiyal risk analizleri de mutlaka yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Holding an important place in human life, cosmetics are products that do not have to be sterile in terms of microbiology. However, these products can be contaminated with microorganisms due to various reasons during the production stages. For this essential reason, the microbiological suitability of cosmetic products is very important for consumer health. In this study, hand and facial creams from different brands used for cosmetic purposes were investigated in terms of conformity with microbiological criteria. To this end, 30 brand samples in total, 24 hand creams along with 6 hand and facial creams, were used. Firstly, the total number of microorganisms in the creams was determined by classical counting method and microorganism was added to the selective foods. Afterwards, 16S rRNA sequence analysis of microorganisms was determined and characterized by the new generation sequence technique. According to the results, it has been confirmed that 3 brands out of 30 samples contain more than 1000 microorganisms, which is the permitted value in the cosmetic regulation. The presence of unwelcomed pathogenic microorganisms in cosmetic products such as Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, and Candida albicans have not been observed in any of the samples. However, in 16 hand creams out of 24, and 5 hand and face creams out of 6, microorganisms, pathogenic or non-pathogenic, were reproduced. According to the data obtained in the study, it was determined that the number of microorganisms in some creams exceeded the desired limits. Therefore, it is suggested to manufacture according to good manufacturing practice rules in order to prevent contamination in unused products, to protect consumer's health and to increase product quality and reliability in terms of microbiology. In the meantime, in terms of public health, inspections of abovementioned products and microbial risk analysis should be done without fail.