Hijyen kimyasallarının iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of hygiene chemicals in terms of occupational HEALTH and safety
- Tez No: 747344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hijyen, Hijyen Kimyasalları, Sabun, Dezenfektan, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Hygiene, Hygiene Chemicals, Soap, Disinfection, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliğinde hijyen konusu önem arz etmektedir. 2019 yılı başlarından itibaren pandemi haline gelen bulaşıcı hastalık salgını, işletmelerde verimi de ciddi anlamda etkilemiş ve verimi artırmaya dönük çalışmalar artmıştır. İşletmelerde hijyenin önemi daha net bir biçimde ortaya çıkmıştır. Hijyeni sağlamada da hijyen kimyasalları kullanılmaktadır. İşletmelerde en sık kullanılan hijyen kimyasallarının incelenmesi tezimizin çalışma alanını oluşturmaktadır. Ulusal mevzuatlar ve standartlar incelenerek hijyen kimyasalları için ülkemizde bulunan yasal düzenlemelerin yeterli olup olmadığı araştırılmıştır.Piyasada satışa sunulan hijyen kimyasallarından sıvı sabun, arap sabunu, kolonya, el dezenfektanı ve ıslak mendil seçilerek bileşimleri incelenmiştir. Bu maddelerin bileşimlerinde yer alan kimyasalların özellikleri ve toksik değerleri üzerinde durulmuştur. Çalışma sonucunda işletmelerin kullanacağı hijyen kimyasallarının en az miktarda kimyasal içeriğine sahip olanlarının tercih edilmesi ve ilgili bakanlıkların onayı olanların kullanılması gerektiği soncuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hygiene is an important issue in Occupational Health and Safety. The infectious disease epidemic, which has become a pandemic since the beginning of 2019, has also seriously affected the efficiency of the enterprises and efforts to increase efficiency have increased. The importance of hygiene in businesses has emerged more clearly. Hygiene chemicals are also used to provide hygiene. Examining the most frequently used hygiene chemicals in businesses constitutes the study area of our thesis. By examining the national legislation and standards, it has been investigated whether the legal regulations in our country for hygiene chemicals are sufficient. The properties and toxic values of the chemicals in the composition of these substances are emphasized. As a result of the study, it was concluded that the hygiene chemicals to be used by the enterprises should be preferred with the least amount of chemical content and those with the approval of the relevant ministries should be used.