İnmeli hasta ve bakım verenlerin inmeden sonra yaşam kalitesini etkileyen sorun alanlarının belirlenmesi: Bursa örneği
Determination of problem areas affecting quality of life after stroke of patients with stroke and care: Bursa case
- Tez No: 520365
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: İnme, Ekosistem, Yaşam Kalitesi, Sosyal Hizmet, Stroke, Ecosystem, Quality of Life, Social Work
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı inmeli hasta ve bakım verenlerinin yaşam kalitelerinin fiziksel sağlık, fiziksel aktivite, psikolojik, sosyal, tinsel ve ekonomik boyutlarda yaşadıkları sorunları kendi gözlemleri ve deneyimleri doğrultusunda ekosistem yaklaşımı bağlamında betimlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini Bursa İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde yatarak inme tedavisi gören hastalar ve hastaya bakım verenler oluşturmaktadır. 10 hasta ve 10 bakım veren araştırmanın örneklemini oluşturmuş ve amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle tasarlanan araştırmada araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler yazılı metne dönüştürldükten sonra katılımcıların benzeşik ifadeleri vurguladıkları cümleler MAXQDA 12 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada hasta ve bakım verenlerin ekosistem bağlamında yaşam kalitelerinin fiziksel sağlık, fiziksel aktivite, psikolojik, sosyal, tinsel ve ekonomik boyutlarını etkileyen durumlarla ilgili olarak katılımcıların görüşleri değerlendirildiğinde, hem hastaların hem de bakım verenlerin ifadeleri ile oluşan alt temalara göre bütün alanlarda etkilenme meydana geldiği saptanmıştır. Sonuç: Bu araştırma sonucunda inme hastalığının hasta ve bakım verenin yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkilerde bulunduğu ortaya konmuştur. Buna göre tedavi ve rehabilitasyon aşamasında hasta ve bakım verenlerin hastalık sürecine uyumunun sağlamasında, sorunlarla baş etme becerilerinin geliştirilmesinde, yaşam kalitesinin arttırılmasında, bakım ve tedaviden daha etkin biçimde faydalanarak kendi ekosistemi içinde daha uyumlu hale gelmesinde sosyal hizmet mesleğine ve sosyal hizmet uzmanlarına görev düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to describe the problems experienced by stroke patients and caregivers in their physical health, physical activity, psychological, social, spiritual and economic dimensions in the context of their ecosystem approach towards their own observations and experiences. Material and Method: The research population is the patients and patients who receive inpatient stroke therapy in Bursa İlker Celik Physical Therapy and Rehabilitation Hospital. The sample consisted of 10 patients and 10 care givers to the study and the sample method was used for the purpose. A semi-structured interview form prepared by the researchers was used in the research designed by qualitative research method. After the interviews were converted into written text, the sentences that the participants emphasized were analyzed with MAXQDA 12 program. Findings: In the study, it was found that the opinions of the participants regarding the situations affecting the physical health, physical activity, psychological, social, psychological and economic dimensions of the quality of life in the context of the ecosystem of the patients and care givers were affected in all areas according to sub-themes formed by expressions of the patients and care givers. Result: As a result of this research, stroke disease has been found to have negative effects on the quality of life of the patient and caregiver. Accordingly, in the course of treatment and rehabilitation, many tasks are assigned to the social worker and social worker in order to ensure that the patient and caregivers adapt to the disease process, improve their coping skills, improve their quality of life, improve their quality of care and treatment more effectively and become more harmonious within their ecosystem.