Developing a gis-based carbon footprint accounting methodology for residential buildings: The case study of Nilufer district in Bursa
Konutlar için cbs tabanlı bir karbon ayak izi hesaplama metodolojisi geliştirilmesi: Bursa'da Nilüfer ilçesi örneği
- Tez No: 520440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BALABAN, PROF. DR. HAFİZE ŞEBNEM DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sera gazı salımları, kentsel karbon ayak izi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, mekânsal analizler, kentsel politikalar, GHG emissions, urban carbon footprint, Geographic Information Systems, spatial analyses, urban policy-making
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yer Sistem Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Bilimleri, Mühendisliği ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Yakın zamanda Paris Anlaşması'nın kabul edilmesiyle birlikte, iklim değişikliği ve etkileriyle mücadele etmek adına, bu yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklık artışının 2 °C'nin olabildiğince altında tutulması ve hatta 1,5 °C ile sınırlandırılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda, sera gazı salımı azaltma eylemlerinin tüm dünyada çevre politikalarına entegre edildiği görülmektedir. Kentler, günümüzde küresel sera gazı salımlarına en fazla katkıda bulunan unsurlar olduğundan, kentsel karbon ayak izi güncel küresel iklim politikalarının yapı taşlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Kentsel emisyonları ve buna bağlı olumsuz etkileri azaltmayı hedefleyen sağlıklı politikalar geliştirmek için ilk olarak karbon ayak izini olabildiğince doğru hesaplamak gerekir. Bu çalışmanın amacı, karbon ayak izi ile ilgili veri üretme ve veriye erişimdeki zorlukların neden olduğu kısıtlamaların en aza indirgenebilmesi için, gerçek elektrik ve doğal gaz tüketim değerlerine dayanan, CBS tabanlı bir karbon ayak izi hesaplama metodolojisinin geliştirilmesidir. Aynı zamanda, karar vericilere faydalı olacak araç ve sonuçlar sağlanarak yerel politikalara katkıda bulunulması da hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Türkiye'de ağırlıklı kullanılmakta olan üç farklı konut ısıtma sistemi üzerinde çalışılmıştır: (i) tekil (kombili) ısıtma sistemleri, (ii) merkezi ısıtma sistemleri ve (iii) bölgesel ısıtma sistemleri. Bursa İli Nilüfer İlçesi'nde seçilen altı mahalleden oluşan pilot alandaki konutlara ait karbon ayak izi, bu alana ait CBS veri tabanından yararlanılarak hesaplanmıştır. Her ne kadar CBS yazılımı kullanmanın karbon ayak izi hesaplamasında sağladığı kolaylıklar gözlenmişse de, çalışmanın amacına tam anlamıyla hizmet edebilecek, bütün bir CBS veri tabanı elde edebilmek için çalışma esnasında veri tabanında bazı düzeltme ve değişikliklerin yapılması gerekli olmuştur. Hesaplamalar, her bir konut tipinden örnek olarak seçilen binalara ait gerçek doğalgaz ve elektrik tüketim değerlerine dayanarak, 2014-2017 yılları arasındaki her bir yıl için gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, pilot bölgedeki konutlara ait karbon ayak izinin 2014-2017 yılları arasında 93,14 ile 119,52 ktCO2, konutlara ait kişi başı karbon ayak izinin ise 0,99 ile 1,27 tCO2 arasında değiştiği görülmüştür. Hesaplamaların akabinde, sonuçların daha iyi tartışılabilmesi için CBS mekânsal analiz araçları kullanılarak daha derinlemesine bir analiz yapılmış, yerel politika yapıcılar için faydalı olacak ve gelecekteki çalışmalara ışık tutacak nitelikte sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the recent adoption of Paris Agreement, countries agreed to combat climate change and its impacts by making efforts to keep the global average temperature rise well below 2 °C and by striving for 1.5 °C by the end of this century. In line with this purpose, greenhouse gas emission reduction actions are integrated into environmental policies all over the world. Urban carbon footprint emerges as one of the key concepts of current global climate policies since urban areas are the major contributors to global GHG emissions today. To develop reliable urban emission reduction policies and mitigate the associated adverse effects, one first has to calculate the emission level as accurate as possible. The main purpose of this study was to develop a GIS-based carbon footprint accounting methodology based on actual electricity and natural gas consumption figures of residential buildings in a pilot area to minimize the limitations caused by deficiencies in CF-related data generation and access; and to contribute to local policy-making by providing useful tools and results to decision-makers. Within this scope, three types of residential heating systems that predominate in Turkey were focused on, namely: (i) individual heating systems, (ii) central heating systems and (iii) district heating systems. Residential carbon footprint of six selected neighborhoods in Nilüfer District of Bursa Province was calculated by utilizing the GIS database of the pilot area. Although convenience of using a GIS software in carbon footprint accounting was observed to a certain extent, some corrections and modifications were required to obtain a complete GIS database that would serve the purpose of this study. Calculations were done based on actual natural gas and electricity consumption values of sample buildings and for each year between 2014-2017. According to the results, residential carbon footprint in the pilot area ranged from 93.14 to 119.52 ktCO2 and the per capita residential carbon footprint ranged from 0.99 to 1.27 tCO2 between 2014-2017. A more in-depth analysis of the results was then made by using spatial analysis tools to better discuss the outcomes; and consequently, useful conclusions for local policy-makers and future studies were drawn.