Asetil-11-keto-beta-bosvelik asitin (akba) in vitro koşullarda kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücre ile ortak kültüre edilen anaplastik tiroid kanser hücreleri üzerine kanser karşıtı ve sitoprotektif etkilerinin incelenmesi
The investigation into the anticancer and cytoprotective effects of acetyl-11-keto-beta-boswellic acid (akba) on anaplastic thyroid cancer cells co-cultured with bone marrow-derived mesenchymal stem cells in vitro conditions
  1. Tez No: 520507
  2. Yazar: AYŞENUR KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN GACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mezenkimal kök hücre, Anaplastik tiroid kanseri, Asetil-11-Keto-Beta-Bosvelik Asit (AKBA), Mesenchymal stem cell, Anaplastic thyroid cancer, Acetyl-11-keto-beta-boswellic acid (AKBA)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre ve Doku Yenilenmesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
AMAÇ: Sunulan tez çalışmasında anaplastik tiroid kanser hücreleri (CAL62) ve insan kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücreler (iKİ-MKH) ile birlikte Asetil-11-Keto-Beta-Bosvelik Asitin (AKBA) kanser karşıtı etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. YÖNTEM: Anaplastik tiroid kanser hücreleri ve Mezenkimal kök hücreler steril koşullarda kültür kaplarında uygun besiyerlerinde çoğaltılmıştır. Çoğaltılan hücrelerin karakterizasyon analizi için pasaj 3'e gelindiğinde hücreler tripsinizasyon işlemi ile kaldırılıp akım sitometrik analizleri gerçekleştirilmiştir. Karakterizasyon çalışmalarının son aşamasında elde edilen Mezenkimal kök hücreler in vitro koşullarda farklılaştırma kültür ortamına alınarak adipojenik ve osteojenik yönde farklılaştırmak üzere 4 hafta kültür edilmiştir. Hücrelerin ortak kültürü ve etkileşimlerinin incelenmesi için toplam 2 kontrol grubu (CAL62, İKİ-MKH) ve 6 deney grubu (iKİ-MKH+AKBA, İKİ-MKH+CAL62, İKİ-MKH+CAL62+AKBA; CAL62+AKBA CAL62+iKİ-MKH, CAL62+iKİ-MKH+AKBA) olmak üzere hücreler 7 gün boyunca ortak kültüre alınmıştır. Hücreler arasında doğrudan olmayan (indirekt) ortak kültür gerçekleştirilmiştir. Ortak kültüre alındıktan sonra hücre canlılığı, apoptoz, proliferasyon ve gen ekspresyonlarındaki değişimleri karşılaştırılmıştır. Ortak kültür sonrası 1,4 ve 7. günün sonunda CAL62 hücrelerinin apopoz düzeyleri, hücre canlılığı, gen expresyonlarındaki değişimleri ve karakterizasyonu belirlenmiştir. BULGULAR: Elde edilen sonuçlar Asetil-11-Keto-Beta-Bosvelik Asitin (AKBA) kanser karşıtı etkilerini göstermektedir. Yapılan deneylerde AKBA 'nın kemik iliği kökenli Mezenkimal kök hücre ile birlikte anaplastik tiroid kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini, canlı hücre sayısında azalmaya, apoptatik hücre sayısında ise artışa neden olduğunu göstermiştir. AKBA' nın insan kemik iliği kökenli mezenkimal kök hücrelerinin üzerinde apoptotik etkisi saptanmamıştır. SONUÇ: AKBA' nın insan anaplastik tiroid kanseri hücreleri üzerinde apoptotik etkisi olduğu gösterilmiştir. İnsan kemik iliği kökenli Mezenkimal kök hücrelerin apoptozunu arttırmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In the proposed thesis study, it is aimed to investigate into the anticancer effects of Acetyl-11-keto-beta-boswellic acid (AKBA) in combination with anaplastic thyroid cancer cells (hATCC) and human bone marrow-derived mesenchymal stem cells (hBM-MSC). Method: Anaplastic thyroid cancer cells and mesenchymal stem cells were grown under sterile conditions with proper media in culture dishes. For analysis of proliferated cells within passage 3, cells were removed by trypsinization and flow cytometric analysis was performed. Mesenchymal stem cells at the final stage of characterization studies were cultured for 4 weeks in vitro conditions to adipogenic and osteogenic differentiation. Cells were incubated 7 days in co-culture with 2 control groups (CAL62, hBM-MSC) and 6 experimental groups (hBM-MSC+AKBA, hBM-MSC+CAL62, hBM-MSC +CAL62+AKBA; CAL62+AKBA CAL62+ hBM-MSC, CAL62+ hBM-MSC +AKBA) for the investigation into interactions of co-culture cells. Indirect co-culture was performed between cells. After co-culture expression for variation of cell viability, apoptosis, proliferation and gene expressions were compared. Results: The results obtained show the anticancer effects of Acetyl-11-keto-beta-boswellic acid (AKBA). Studies have shown that AKBA inhibits the proliferation of anaplastic thyroid cancer cells with bone marrow-derived mesenchymal stem cells, leading to a decrease in the number of viable cells and an increase in the number of apoptotic cells. Apoptotic effects of AKBA on human bone marrow-derived mesenchymal stem cells were not detected. Conclusions: It was demonstrated that AKBA has been shown to be an apoptotic effect on human anaplastic thyroid cancer cells. AKBA also has not been shown to increase apoptosis of human bone marrow-derived mesenchymal stem cells.