Futbol hakemlerinin sosyal yaşantılarının karar verme becerilerine etkisi
The effect of soccer referees' social lives on decision making skills
  1. Tez No: 520708
  2. Yazar: AHMET DEVECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN ÇUMRALIGİL, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol Hakemi, Sosyal Yaşantı, Karar Verme, Beceri, Soccer Referee, Social Life, Decision Making, Skill
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Futbol Hakemlerinin Sosyal Yaşantılarının Karar Verme Becerilerine Etkisi Bu araştırmanın amacı, Türkiye Futbol Federasyonu'na bağlı faal olarak görev yapan futbol hakemlerinin sosyal yaşantılarının karar verme becerilerine etkisini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Hatay ilinde farklı klasmanlarda faal olarak görev yapan 20 futbol hakemi oluşturmaktadır. Araştırmada veriler içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre hakemlerin sosyal yaşantılarının hakemlik hayatlarını nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; özveride bulunma, hakem olmanın gerekliliklerini yapamama, yorgun olma, planlı hayata vesile olma, konsantre olmaya çalışma, performansı arttırma ve son olarak da sosyal hayata katkı sağlama temalarını ifade ettikleri, hakemlerin müsabaka öncesi yakın çevresinden almış olduğu iyi bir haberin müsabakalardaki kararlarını nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; yüksek motivasyon, kuralları gözetme, yaklaşım değişimi ve son olarak da etki etmeme temalarını ifade ettikleri, hakemlerin müsabaka öncesi yakın çevresinden almış olduğu kötü bir haberin müsabakalardaki kararlarını nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; motivasyonu etkilememe, yanlış kararlar, görevden kaçınma, motivasyon kaybı ve son olarak da kararları etkilememe temalarını ifade ettikleri, hakemlerin sağlık açısından rahatsız olduğu durumların müsabaka yönetimlerini nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; görevi iade etme, önlem alma, performansı etkileme, motive olamama ve son olarak da sporcuların bu durumu kullanması temalarını ifade ettikleri, hakemlerin arkadaşlarının, dostlarının veya yakınlarının olduğu bir kulübün maçını yönetmesinin, müsabakalardaki kararlarını nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; adil olma sonrasında ise aleyhine karar verme temalarını ifade ettikleri, hakemlerin sempati veya antipati duyduğu bir şehrin takımının maçlarını yönetmesi gibi durumların müsabakalardaki kararlarını nasıl etkilediği hususundaki düşüncelerinde hakemlerin sırasıyla; objektif olma, yeni bir sayfa açma, güven kaybı, özgüven artışı ve son olarak da böyle duyguları bilmeme temalarını ifade ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Soccer Referees' Social Lives on Decision Making Skills The aim of this research is to examine the effect of decision making skills of social life that depends on the Turkey Football Federation of serving as active soccer referees. In the research, the method of interview was used from qualitative research patterns. The sample of the research is composed of 20 soccer referees who serve as active in different division in Hatay province. In the research, the data were evaluated with the method of content analysis. According to the results of the research, it was determined that the opinions on how the referees' social lives affected their refereeing lives, respectively; that they are expressing the themes of self-sacrifice, being unable to fulfill the requirements of being a referee, being tired, conducing toward planned life, working to concentrate, increasing performance, and finally contributing to social life, on the opinions of the referees how the good news that had taken from the immediate surroundings before competition influenced on the decisions of the competition respectively; that they are expressing the themes of high motivation, observing the rules, changing of approach, and finally not affecting, on the opinions of the referees how the bad news that had taken from the immediate surroundings before competition influenced on the decisions of the competition respectively; that they are expressing the themes of not affecting motivation, wrong decisions, avoidance from duty, loss of motivation, and finally not affecting decisions, on the opinions of the referees how affect the competition management in case that they are disturbed by the health, respectively; that they are expressing the themes of returning the tasks, taking precaution, affecting the performance, not being motivated, and finally using this situation by the athletes, on the opinions of the referees how affect the decisions on the competition conducting match of a club of referees' friends, pards, or relatives who are found in there, respectively; that they are expressing the themes of being fair, thereafter finding against them, on the opinions of the referees how affect the decisions on the competition in case that the referees conduct matches of their feeling sympathy or antipathy of a city's team's, respectively; that they are expressing the themes of being objective, opening a new page, loss of confidence, increasing of self-confidence, and finally not knowing such feelings.