Eğitim yapılarının 'esneklik' bağlamında değerlendirilmesi: kayseri örneği
Evaluation of school buildings in the context of 'flexibility': its exemplification in kayseri̇
- Tez No: 520832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÇAĞLAR BAYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eğitim yapıları, tasarım ölçütleri, esneklik, mimari esneklik, Kayseri, Educational buildings, Design criteria, Flexibility, Architectural flexibility, Kayseri
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Eğitim yapılarının fiziksel mekan kalitesi, tasarım aşamasında alınan kararlara bağlıdır. Yapılan tez çalışmasında öncelikle eğitim, eğitim yapılarının kavramsal tanımları ve dünyada ve Türkiye'de tarihsel gelişimleri araştırılmış, eğitim yapıları üretiminde temel mimari tasarım ölçütleri incelenmiştir. Tasarım ölçütlerinden biri olan 'esneklik' kavramı üzerine araştırmalar, eğitim yapılarının değişen ve gelişen günümüz koşullarına uyum sağlaması amacı doğrultusunda yapılmıştır. Eğitim yapıları tasarımında esnekliği gerekli kılan sebepler; yapıların fiziksel ve fonksiyonel olarak eskimesine, teknolojiye, eğitim sistemine ve kullanıcı gereksinimine ilişkin sebepler olarak saptanmıştır. Eğitim yapılarında esneklik sağlama yaklaşımları tümden gelim ilkesi doğrultusunda tasarım, yapım ve kullanım esnekliği olarak ele alınmıştır. Esneklik yaklaşımının, mekanın değiştirilebilir dönüştürülebilir olma, sürdürülebilirlik ve kullanıcı katılımına olanak sağladığına yer verilmiştir. Tez çalışması kapsamında Kayseri kentinde seçilen devlet okulları ve özel okullar esneklik ölçütü kapsamında incelenmiştir. İncelemeler sonucunda, Türkiye'nin pek çok kentinde olduğu gibi Kayseri'de bulunan eğitim yapıları da herhangi bir bağlama, yere, yerel kültüre dikkat edilmeksizin standart tip proje uygulamasına göre üretilmiştir. Bu durum incelenen yapılarda karşılaşılan problemlerin birbirinin aynısı olduğu sonucuna götürmüştür. Eğitim yapılarının fiziksel mekan kalitelerinin düşük olduğu, değişen eğitim sistemine uyum sağlamakta zorlandıkları, kullanıcı gereksinimlerinin göz ardı edildiği ve bu bağlamda tasarım kurgularında esneklik yaklaşımına rastlanılamadığı sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In school buldings, physcical quality of space depends on decisions made during the desining phase. In this thesis, primarily, education, conceptual definitions of school buildings and the historical development of school structures in Turkey and in the world were researched, as well as the basic architectural design criteria in school construction were examine. Research on the concept of flexibility, one of the design criteria were carried out on the purpose of adaptation to changing and improving current school structures. The necessities of flexibility in designing school structures are; physical and functional aging of the structures, technological developments, educational system and user requirements. Approaches to acquisition of flexibility in school structures were considered in the line with deductive method as the flexibility of design, construction and utilisation. In the flexibility approach, it is mentioned that changeable and transformable school structures provide sustainability and user participation. In this thesis, the government school and private schools in Kayseri, Turkey were examined in terms of flexibility scala. Investigation shows that the school buildings in Kayseri, like in many cities of Turkey, were constructed by the standard type project application without consideration of any context, region and local culture. This situation has to the fact that the problems in the structures examined are the same as encountered problems. In school structures, low qualities of physical space, difficulities in adapting to the changing educational system and ignored user requirements have been occured and in this context, any flexibility approach has not been found in design plans.