Determination of land surface temperature changes in the Develi Basin, Turkey
Develi Ovası'nda arazi yüzey sıcaklık değişimlerinin belirlenmesi
- Tez No: 520833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ DADAŞER ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arazi Yüzey Sıcaklığı, Normalize Edilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi, Arazi Kullanımı / Arazi Örtüsü Değişiklikleri, Landsat, Develi Ovası, Land Surface Temperature, Normalized Difference Vegetation Index, Land Use/ Land Cover Changes, Landsat, Develi Basin
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmanın amacı, Develi Ovası'nın 1984 ile 2014 yılları arasındaki arazi yüzey sıcaklığı (LST) değişimlerini belirlemek ve LST değişiklikleri ile iklim koşulları, arazi kullanım / arazi örtüsü (LULC) değişimleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Develi Ovası, Sultan Sazlığı adı verilen ve uluslararası öneme sahip bir sulak alanın bulunduğu Kayseri'nin güneybatısında, Orta Anadolu'da yer alan kapalı bir ovadır. Bu çalışmada, 1984, 1987, 2003 ve 2007 yıllarında elde edilen dört adet Landsat Thematic Mapper (TM) uydu görüntüsü ve 2014 yılında elde edinilen bir adet Landsat 8 OLI / TIRS uydu görüntüsü analizlerde kullanılmıştır. İlk aşamada radyometrik ve geometrik düzeltmeler yapılmış ve analiz için çalışma alanı çıkarılmıştır. LULC değişiklikleri normalize edilmiş fark bitki örtüsü indeksi (NDVI)'ne göre değerlendirilmiştir. Toprağa göre ayarlanmış bitki örtüsü indeksi (SAVI) ve modifiye edilmiş normalize fark su indeksi (MNDWI) de hesaplanmıştır. LST, Landsat görüntülerinin termal bandından atmosfer üstü parlaklığı ile tahmin edilmiştir. Sonuçlar, Develi Ovası'nın mekânsal ve zamansal değişimlere maruz kaldığını göstermektedir. Ovada toprak ve su kütleleri azalmıştır. Buna karşılık, seyrek bitki örtüsü ve yoğun bitki örtüsü alanlar artmıştır. Bitki örtüsü, özellikle Develi Sulama Projesi'nin 1988 yılında inşa edilmesinden sonra doğal bitki örtüsünün tarım alanlarına dönüşmesinden dolayı artış göstermiştir. Genel olarak, 1984'ten 2014'e kadar LST'de bir artış gözlenmiştir. LST'deki değişimler, LULC değişikliklerine ve iklim değişikliklerine paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the Land Surface Temperature (LST) changes in the Develi Basin from 1984 to 2014 and examine the relationships between LST changes and climatic conditions and Land Use / Land Cover (LULC) changes. Develi Basin is a closed basin located in central Anatolia, southwest of Kayseri, which hosts an internationally important wetland called the Sultan Marshes. In this study, four Landsat Thematic Mapper (TM) images acquired in 1984, 1987, 2003, and 2007 and one Landsat 8 OLI/TIRS image acquired in 2014 were used in the analyses. At the first stage, radiometric and geometric corrections were applied on the raw image and then the study area was extracted for further analyses. The LULC changes were evaluated based on Normalized Difference Vegetation Index (NDVI). The Soil-Adjusted Vegetation Index (SAVI) and Modified Normalized Difference Water Index (MNDWI) were also calculated. LST was estimated through top-of-atmosphere brightness temperature from thermal bands of Landsat images. The results indicated that Develi Basin faced both spatial and temporal changes. The area covered with soil and water bodies decreased in the basin. In contrast, the sparsely vegetated soil and densely vegetated soil covers increased. The vegetation cover showed increases particularly in the areas irrigated after the construction of Develi Irrigation Project in 1988 due to conversion of natural vegetation cover to irrigated lands. In general, an increase in LST was observed from 1984 to 2014. The changes in LST were parallel to LULC changes and climatic variations.