Çift tabaka polikarbon ve kiriş sistemi kullanılarak mantar serası oluşturulması
Construction of a mushroom greenhouse using the double layer polycarbon and beam system
  1. Tez No: 520866
  2. Yazar: ASLIHAN ADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mantar, yetiştiricilik, sera konstrüksiyonu, polikarbon, mushroom production, greenhouse structure, polycarbonate
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
İyi bir protein kaynağı olan mantar, vitamin ve mineral bakımından da zengin olması nedeniyle sağlıklı bir besin maddesi olarak bilinmektedir. Mantar nem ve sıcaklık ölçüleri kontrol altına alınabilen, güneş ışığının girmediği, havalandırılması kolay olan yerlerde yetiştirilmektedir. Mağaralar, soğuk hava depoları, güneş ışığını yansıtan seralar, galeriler, kümesler, tüneller, depolar, bodrumlar, ambarlar ve modern mantar işletmeleri mantar yetiştirilen yerlere örnek olarak gösterilmektedir. Mantar yetiştiriciliğinde ranza, kasa ve plastik torba olmak üzere 3 sistem kullanılmaktadır. Mantar yetiştirme sistemi tercih edilirken; yetiştirme yerlerinin özelliği, işçi ve makina kullanımı, üretimin mevsimlik veya sürekli yapılıp yapılmaması ve çevre koşulları dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada; besin değeri yüksek olan mantarın üretimi için gerekli çevre koşullarının oluşturulması ve korunmasını sağlayan, kolay kurulabilir, modüler-portatif sisteme sahip, hafif, ucuz, sağlam, korozyona dayanıklı, ayrıca bitki örtüsüne kimyasal ve biyolojik zararı olmayan, yapısı (konstrüksiyonu) tamamen plastik malzemeden oluşan bir mantar serası imal edilmiştir. Daha az kütleli ancak daha geniş ve yüksek ölçülerde bir sera yapısını plastik malzemeyle kurmak zor olmasına karşılık, CTP (cam-elyaf takviyeli polyester) çubuklarıyla birlikte yeni geliştirilen sp3modülü kullanarak portatif bir seranın yapımında başarı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mushroom, a good source of protein, is known as a healthy nutrient because it is rich in vitamins and minerals. The mushroom is grown in places where both humidity and temperature can be controlled, where wentilation is goog and no sunlight penetrates inside the room. Caves, cold storage warehouses, greenhouses that reflect sunlight, galleries, coops, tunnels, warehouses, basements, and modern mushroom businesses are examples of places where mushrooms are grown. There are 3 systems, bunk, safe and plastic bags in mushroom farming. When mushroom growth system is preferred; the characteristics of the growing places, the use of workers and machines, seasonal or continuous production and environmental conditions should be taken into consideration. In this study, a mushroom greenhouse was constructed which consisted of a lightweight, robust and corrosion resistant, without biological and chemical damage to the plant cover, completely structured plastic material which is easy to install, has a modular-portable system, can provide environment and climate conditions necessary for mushroom production . Successful construction of a portable greenhouse using CTP (glass-fiber reinforced polyester) rods and a newly developed sp3 module, despite the fact that it is difficult to build a greenhouse with a lesser but larger and higher dimension of plastic material.