Kondroitin sülfat içeren hidrojellerin hazırlanması ve biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Biochemical properties i̇nvestigation and preparation of hydrogels containing chondroitin sulphate
  1. Tez No: 520931
  2. Yazar: AYGUN ALIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN BAY KARABULUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ŞEBNEM ERENLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akrilamid, karboksimetil selüloz, kondroitin sülfat, hidrojel, Acrylamide, carboxymethyl cellulose, chondroitin sulfate, hydrogel
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çalışmamızda, doğal bir polimer olan karboksimetil selüloz kullanılarak Kondroitin Sülfat içeren hidrojellerin sentezi hedeflenmiştir. Hidrojeller suda şişebilen üç boyutlu ağ yapısına sahip polimerler olarak tanımlanmaktadırlar. Buna istinaden birçok doğal polimerler ve polisakkaritler kullanılmıştır. Kondroitin Sülfat N-asetil-e bağlı D-glukuronik asit, D-galaktozamid'ten oluşan bir glikozaminoglikandır. Karboksimetil selüloz ise doğal polimer grubuna dahildir ve son yıllardaki birçok alanda geniş olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızın temel hedefi, özgün değerlere sahip biyouyumlu, yüksek şişme kabiliyetine sahip hidrojeller tasarlamaktır. Materyal ve Metot: Hidrojeller serbest radikalik polimerizasyon yöntemi ile sentezlenmiştir. Hidrojellerin yapısal karakterizasyonu, Fourier Transform İnfrared Spektroskopisi (FT-IR/ATR) kullanılarak yapılmıştır. Hidrojellerin yüzey gözenekliliği SEM mikrografları ile belirlenmiştir. Hidrojellerin şişme kapasitesini gözlemlenmesi için şişme testleri 37°C'de fosfat tamponunda yapılmıştır. Elde edilen verilerin zamana karşı ağırlık grafikleri çizilmiştir. İlaç salım deneylerinde ise model ilaç olarak KS kullanılmıştır. İlaç salım deneyleri UV-VIS Spektrofotometresi ile 210 nm'de gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Kondroitin sülfat katkılı karboksimetil selüloz bazlı hidrojellerin, akrilamid bazlı hidrojellerle karşılaştırılması yapılmıştır. Kondroitin sülfat katkılı karboksimetil selüloz bazlı hidrojellerin biyoyumlu ve daha yüksek şişme kapasitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Tasarlanan hidrojellerin, literatüre göre özgün, sonraki çalışmalar için yol gösterici ve biyomedikal ürünlerde kullanılabilirlik potansiyeli taşıdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our work, the synthesis of Chondroitin Sulfate containing hydrogels using a natural polymer such as carboxymethyl cellulose is aimed. Hydrogels are defined as polymers that have a water-swellable three-dimensional network structure. For this reason many natural polymers and polysaccharides have been used.Chondroitin Sulfate N-acetyl-linked D-glucuronic acid is a glycosaminoglycan composed of Dgalactosamid. Carboxymethyl cellulose belongs to the natural polymer group and is widely used in many areas in recent years. The main aim of the work is to design biocompatible hydrogels with unique values and high swelling capability. Material and Method: Hydrogels were synthesized by free radical polymerization. Structural characterization of the hydrogels was performed using Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR / ATR). The surface porosity of the hydrogels is taken up by SEM micrographs. Swelling tests were performed in phosphate buffer at 25ºC to observe the swelling capacity of the hydrogels. Time-against-weight graphs are plotted with the obtained data. Drug release experiments were done with KS as a model drug. Drug release assays were performed at 210 nm with UV-VIS Spectrophotometer. Results: Chondroitin sulfate addition Carboxymethyl cellulose based hydrogels were compared with acrylamide based hydrogels: Chondroitin sulphate-added Carboxymethyl Cellulose-based hydrogels have been observed to have a biocompatible, higher swelling capacity. Conclusion: It is thought that the designed hydrogels are unique according to the literature, provide guidance for future studies and have potential for usability in biomedical products.