Endometrium kanserinde serum adropin düzeyleri, beden kitle indeksi ve tansiyon arteryel değerleri arasındaki ilişki
The relationship between serum adropin levels, body mass index and tension arterial values in endometrial carcinoma
- Tez No: 520938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ENDER YUMRU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: adropin, vücut kitle indeksi, kan basıncı, Adropin, body mass index, tension arterial
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Endometrium kanserinde serum adropin düzeyleri, beden kitle indeksi ve tansiyon arteryel değerleri arasındaki ilişki AMAÇ: Adropin beyin, karaciğer ve birçok periferal dokuda enerji hemostazı açısından önemi saptanmış bir proteindir. Yapılan çalışmalarda serum adropin değerleri hipertansif hastalarda, gestasyonel diabetes mellitus tanılı hastalarda, polikistik over sendromlu hastalarda, koroner arter hastalıklarında, metabolik sendromda daha düşük izlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Endometrium kanserinde serum adropin düzeyleri ile vücut kitle indeksi (VKİ) ve tansiyon arteryel (TA) değerleri arasında ilişkiyi değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran, Endometrium kanseri tanısı alan, radyoterapi veya kemoterapi uygulanmamış 90 sayıda gönüllü hasta dahil edilmiştir. Bu çalışmada kontrol grubu 40 adet sağlıklı bireyden, çalışma grubu da 50 adet endometrium kanseri (EK) görülen hastadan oluşmaktadır. Endometrium kanserinde serum adropin düzeyleri, VKİ ve TA değerleri arasındaki ilişkiye bakılmıştır. BULGULAR: Serum adropin düzeyinde çalışma ve deney grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Ancak adropin düzeyi açısından HBA1C, HOMA-IR, diabetes mellitus (DM) ve parite açısından farklılıklar görülmüştür. Serum adropin düzeyi EK grade ve tipine göre incelendiğinde grade 2 ve yukarısında ve Tip II EK'da anlamlı olarak düşük bulunmuştur. SONUÇ: EK olgularındaki serum adropin düzeyinin düşük olması EK için bir risk faktörü olsa da tek başına istatistiksel olarak anlamlı değildir. Tanı için diğer yöntemlere destek olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The relationship between serum adropin levels, body mass index and tension arterial values in endometrial carcinoma AIM: Adropin is a protein that has been found in the brain, liver and many peripheral tissues in terms of energy hemostasis. Serum adropin levels were lower in hypertensive patients, patients with gestational diabetes mellitus, patients with polydispersity, coronary artery disease, and metabolic syndrome. The aim of this study is to assess the relation between serum adropin levels and body mass index (BMI) and arterial (TA) values in endometrial carcinoma. PATIENTS AND METHODS: The study included 90 volunteer patients who were admitted to the Health Sciences University, Şişli Hamidiye Etfal Practice and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology Clinic, who received an endometrial carcinoma diagnosis and did not receive radiotherapy or chemotherapy. In this study, the control group consisted of 40 healthy individuals and the study group consisted of 50 endometrial carcinoma (EK). In EK, the relationship between serum adropin levels, BMI and TA values was examined. RESULTS: There was no statistically significant difference between the study and experimental groups at the serum adropin level. However, there were differences in terms of HbA1C, HOMA-IR, diabetes mellitus (DM) and parity in terms of adropin level. Serum adropin level was found to be significantly lower in grade 2 and above and in Type II EK when examined according to EK grade and type. CONCLUSION: A low serum adropin level in EK cases is a risk factor, but is not statistically significant. It can be used as a support for other methods for diagnosis.