Altındağ ilçesinde bazı mahallelerde yaşayan yetişkinlerin geleneksel/tamamlayıcı tedavi yöntemleri hakkındaki bilgi, görüş ve davranışlarının incelenmesi
Complementary & traditional medicine – related knowledge, opinions and behaviours of adults residing in the selected neighbourhoods of altindağ district
- Tez No: 520939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜKET PAKSOY ERBAYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: adults, behaviour, Complementary/Alternative Medicine, knowledge, opinion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Aksoy Ö. Altındağ İlçesinde Bazı Mahallelerde Yaşayan Yetişkinlerin Geleneksel/Tamamlayıcı Tedavi Yöntemleri Hakkındaki Bilgi, Görüş ve Davranışlarının İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2018. Ülkemizde gerek Geleneksel Tedavi Yöntemlerine gerekse Tamamlayıcı Tedavi Yöntemlerine ilişkin toplum temelli araştırmaların sayısı oldukça azdır. Bu nedenle, Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan on iki mahallede yetişkin nüfusu temsil eden 780 katılımcı ile (%96,5 katılım düzeyi, %54,7 kadın) bir saha çalışması yapılarak Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedavi Yöntemlerine ilişkin bilgi, görüş ve davranışlar araştırılmıştır. Katılımcıların %52,5'i aktara gitmekte ve düzenli olarak aktara giden katılımcıların %60,0'ı aktardan sağlıkla ilgili bir ürün almaktadır. Katılımcıların %79,2'sinin sağlık sorunu yaşadıklarında çözüm amaçlı olarak yaptıkları ilk işin hekime başvurmak olduğu, %20,4'ünün ise geleneksel olarak bildikleri bazı yöntemlere başvurdukları, ayrıca katılımcıların %40,0'ının sağlık sorunu yaşamaları durumunda kendilerine tavsiye edilen bir Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedavi Yöntemini deneme eğiliminde oldukları görülmüştür. Araştırmamızdaki katılımcıların %6,6'sının güncel olarak, %5,9'unun ise son bir yıl içerisinde kullandıkları/uyguladıkları herhangi bir yöntem olduğu tespit edilmiştir. Araştırma grubunda tüm yöntemler arasında en çok duyulan yöntem;“Ihlamur (çiçeği-yaprağı) kullanımı iken en az yöntem ise ”Kayropraktik Bakım veya Osteopatik Manipülasyon"dur. Cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, sağlıklı beslenme davranışı, BKİ ve etraf ile ilişkileri gösteren değişkenlerin tek başına tüm katılımcı grubunda istatistiksel olarak bir anlamlılık göstermediği bununla birlikte katılımcılara ilişkin alt gruplamalarda öğrenim durumu çok düşük ve çok yüksek olanların, çocuk sahibi olanların, aktardan sağlık ile ilgili bir ürün alanların, düzenli internet erişimine sahip olanların, internet kullananlar ile evli olanarın daha sık yöntem kullandıkları/uyguladıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aksoy Ö.“Complementary & Traditional Medicine – Related Knowledge, Opinions and Behaviours of Adults Residing in the Selected Neighbourhoods of Altındağ District”Hacettepe University Health Sciences Institute Public Health Department Master Degree Thesis, Ankara, 2018. There are very few community-based surveys on Traditional or Complementary Therapy Methods in our country. For this reason, a field study was conducted with 780 participants (96.5% participation rate, 54.7% female) representing twelve neighbourhoods in Altındağ district in the city of Ankara in order to determine the knowledge, opinions and behaviours about Traditional and Complementary Treatment Methods. 52.5% of the participants are regularly going to supplement store (so called 'aktar') and 60.0% of participants who regularly goes to supplement store are buying health-related products. 79.2% of respondents stated that they were applying a physician for a solution when they have a health problem and 20.4% applied some traditional ways of healing as a first job when they had a health problem and also 40.0% of the participants stated that they tend to apply/use Traditional /Complementary Therapy Method, if it is suggested to them. In our study, it was determined that 6.6% of the participants were currently using /applying and 5.9% of them used/applied Traditional /Complementary Therapy Method in the last year. In the research group, the most commonly used method among all methods was“Linden (flower-leaf) use while the least effective method is ”Chiropractic or Osteopathic Manipulation ". It was found that the variables indicating gender, age, educational status, healthy eating behaviours, BMI and social relations were not statistically significant among the whole participants however it has been determined that in the subgroup analyses participants which have low and very high education levels, have children, married, buys health related product from supplement store, have regular internet access and use internet regularly statistically tend to use/apply method more often.