Ağrı pompası ile uzun süreli lokal anestezik uygulamasının trigeminal nevralji ağrıları üzerine etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of long-term local anesthesia administration on a trigeminal neuralgia pain with a pain pump
  1. Tez No: 520937
  2. Yazar: MEHMET KÜRŞAT ALADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜHAN DERGİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Diş Hekimliği, Nöroloji, Anesthesiology and Reanimation, Dentistry, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Trigeminal nevralji, ağrı pompası, bupivakain, epidural kateter, Trigeminal neuralgia, ağrı pompası, bupivacaine, epidural catheter
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, santral girişimsel tedavilerin komplikasyonlarından uzak ve periferal girişimsel tedavilerden daha etkili bir tedavi yöntemi olduğunu düşündüğümüz ağrı pompası ile uzun süreli lokal anestezi uygulamasının, preoperatif, 6, 12, ve 24. aylardaki VAS skorlarını ay-cinsiyet ve etkilenen bölgeye göre karşılaştırarak etkinliğini ölçmektir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya daha öncesinde trigeminal nevralji tanısı konmuş ve hastalığın arkasında herhangi bir patoloji bulunmayan, medikal tedaviyi reddeden ya da medikal tedavinin etkinliğini yitirdiği 20 hastanın preoperatif, 6, 12 ve 24. aylardaki ölçülmüş VAS skorları dahil edildi. Elde edilen bulguların istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sicences) paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Aylar arasında yapılan tüm ölçümlerde VAS ortalamaları açısından tüm aylarda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Trigeminal nevralji hastalarında ideal amaç uzun dönem analjezi ile beraber herhangi bir duyusal kaybın yaşanmadığı, minimal komplikasyon riski içeren, hasta konforunun etkilenmediği bir tedavidir. Ağrı pompası ile trigeminal nevralji tedavisi uygulanan 20 hastanın postoperatif takiplerinde hastaların ağrılarında anlamlı bir azalma görülmüştür. 20 hastanın hiçbirinde işlem sırasında ve işlem sonrasında herhangi bir komplikasyon görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is treading trigeminal neuralgia (TN) according to month, gender and affected areas of the patients by assessing preoperative, 6, 12 and 24 moths VAS scores with pain pump treatment which is far from central interventional and mor effective than peripheral interventional therapies. Method and appliances: 20 patients who were diagnosed with TN without any pathologic reason and who denied pr at whom the efficiency of the medical therapy deceived wew, included in our study. Preative Visual Analog Scale scores (VAS) at 6,12 and 24 months times were evaluated in our study. Statistical analyses were performed using SPSS 11.0 (SPSS Inc., Chicago IL, USA) Results: There was a statistical difference between mean VAS values at 6,12 and 24 months (p0.05). Conclussion: The ideal objective of the treatmet of trigeminal neuralgia şs providing a long term analgesşa without any sensory disturbances with a minimal complication risk and not creating negative influence on patient comfort. Significant pain relief was observed in postoperative follow-up of the 20 patients in our study.