Çocuklarda enterobius vermicularis enfeksiyonu ile bruksizm arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship between enterobius vermicularis infection and bruxism in children
- Tez No: 520959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİYE GÖRKEM ULU GÜZEL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bruksizm, Çocuk, Enterobius vermicularis, Bağırsak Parazitleri, BiteStrip, Bruxism, Child, Enterobius vermicularis, Intestinal parasites, BiteStrip
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bruksizm çocukluk çağında sıklıkla görülebilen, çiğneme sisteminin istemsiz yapılan nonfonksiyonel bir aktivitesi olarak kabul edilir. Bruksizm; maloklüzyon, oklüzal interferensler, malnutrisyon, psikolojik faktörler, alerjiler ve gastrointestinal bozukluklar gibi durumları içeren çok yönlü bir etiyolojiye sahiptir. Bu gastrointestinal bozukluklar arasında çeşitli bağırsak parazitleri enfeksiyonları yer almaktadır. Amaç: Çalışmamızda çocuklarda Enterobius vermicularis enfeksiyonu ile bruksizm arasındaki ilişkinin araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Kliniğine başvuran sistemik olarak sağlıklı, 3-10 yaş aralığında, son 3 ayda haftada en az 1 kez diş gıcırdatma hikayesi olan, Enterobius vermicularis enfeksiyonu olduğu tespit edilen 13 çocuk, Enterobius vermicularis enfeksiyonu olmayan 13 çocuk olmak üzere toplam 26 çocuk çalışmaya dahil edilmiştir. Enterobius vermicularis'in bruksizm etiyolojisindeki etkisinin değerlendirilmesi için; çocuklara oral klinik muayene, velileriyle birlikte doldurulması istenen anket uygulaması yapılmıştır ve bruksizmin varlığı ya da yokluğunu tespit eden ve bruksizmin seviyesini belirleyen tek kullanımlık bir bruksizm testi olan BiteStrip (up2dent, Pulheim-Stommeln, Almanya) uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 16 erkek (ortalama yaş: 7,3±1,56702; %61,5) ve 10 kız (ortalama yaş: 7,25±2,35230; %38,5) olmak üzere toplam 26 çocuk dahil edilmiştir. Enterobius vermicularis'in görülmesi yönünden cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Anne ve baba eğitim düzeyleri ile Enterobius vermicularis enfeksiyonu arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda değerlendirilen pediatrik popülasyonda Enterobius vermicularis enfeksiyonlarının bruksizm ortaya çıkmasında etkili olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Bruxism is defined as involuntary nonfunctional activity of the chewing system, frequently seen in childhood. Bruxism has many etiologies like malocclusion, psychological factors, allergies and gastrointestinal disorders. Gastrointestinal disorders include various intestinal parasitic infections. Aim: In our study, the aim is to investigate the relationship between Enterobius vermicularis infection and bruxism in children. Materials and Methods: A total of 26 children, aged between 3-10 years who were systemically healthy, had at least once a week of teeth grinding in the last 3 months and applied to Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine Hospital Child Gastroenterology Clinic were recruited and allocated into two groups. Group 1 included 13 children with Enterobius vermicularis infection and Group 2 included 13 children without Enterobius vermicularis infection. For the evaluation of the effect of Enterobius vermicularis infection on the etiology of bruxism; children were examined clinically and a survey was given to be filled in by the parents and BiteStrip(up2dent, Pulheim-Stommeln, Germany), a disposable bruxism test was used to determine the presence or absence of bruxism and to determine the level of bruxism. The obtained data were analyzed statistically. Results: 16 males (mean age: 7,3±1,56702; %61,5) and 10 females (mean age: 7,25±2,35230; %38,5) were included in our study. There was no statistically significant difference between the genders regarding the presence of Enterobius vermicularis infection (p>0,05). A positive correlation was found between Enterobius vermicularis infection and parental education levels (p0,05). Conclusion: Considering the pediatric population evaluated in our study, Enterobius vermicularis infections were not effective in occurrence of bruxism.