Normotensif ve preeklamptik plasentaların histolojik ve histokimyasal olarak değerlendirilmesi
Histological and histochemical evaluation of normotensive and preeclamptic placentas
- Tez No: 520958
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF NERGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta, Preeklampsi, Alkalen fosfatataz, Işık mikroskobu, Placenta, Preeclampsia, Alkaline phosphatase, Light microscope
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada, normotensif ve preeklamptik plasentaların histopatolojisi ve alkalin fosfataz aktivitesinin lokalizasyonunu ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve metod:Çalışmamızda,10 adet normotansif ve 10 adet preeklamptik hastalardan elde edilen toplam 20 plasentada çalışıldı.Plesentalardan 1x1x1 cm3 cm kalınlığında doku parçaları alınarak %10'luk nötral formalinde fikse edildikten sonra histolojik inceleme için rutin parafin takibine alındı. Elde edilen parafin bloklardan 4 µm kalınlığında seri kesitler alındı. Bu kesitlerden bir bölümü histopatolojik inceleme için Hematoksilen-Eozin, Masson trikrom ve PAS ile boyandı. Geriye kalan parafin kesitleri ise sialinize lamlara alınarak oda sıcaklığında 1 saat bekletildikten sonra alkalin fosfat enzim aktivitesi için Gomori yöntemiyle boyandı.Elde edilen preparatlar ışık mikroskobunda değerlendirilerek mikrografları çekildi. Bulgular: Kontrol grubu plasenta kesitlerinde, histolojik yapısı ve trofoblast bazal membranları normal kalınlıkta izlendi. Alkalen fosfataz enzimatik aktivitesi açısından değerlendirildiğinde sinsityotrofoblastların iç ve dış membranlarında güçlü pozitif reaksiyon göstermesine karşın, sitotrofoblastlar, villöz stroma ve maternal desiduada enzimatik aktiviteye rastlanmadı. Preeklampsi grubu plasentaların terminal villus kapillerinde dilatasyon, proliferasyon, sinstyal köprüler ile sinsityal düğümlerin sayısında artış yanı sıra vaskülosinsityal ve trofoblast bazal membranlarında belirgin bir kalınlaşma izlendi.Sinsityotrofoblastların iç ve dış membranlarında alkalin fosfataz aktivitesinin azaldığı, villöz stroma ve maternal desiduada ise hiç görülmediği tespit edildi. Sonuç:Preeklampsi grubu plasentalarda,sinsityal düğüm, sinsityal köprü, perivillöz fibrin birikimi ve trofoblast bazal membran kalınlığında belirgin bir artış görüldü.Alkalin fosfataz enzimatik aktivitesi açısından normotensif grubu plasentalarda çok güçlü pozitif reaksiyon olmasına karşın preeklamptik grupta bu reaksiyonun zayıf olduğu izlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the histopathology of normotensive and preeclamptic placentas and the localization of alkaline phosphatase activity. Material and methods:In our study, 10 normotensive and 10 preeclamptic, totally 20 placentas were obtained. 1x1x1 cm3 tissues were dissected and fixed in 10% neutral formalin.4 µm paraffin sections were stained with Hematoxylin-Eosin, Masson trichrome and PAS for histopathological examination. Remaining sections were taken to positive-charged slides and incubated at room temperature for 1 hour. Sections were then stained via Gomori's method and micro-graphed under light microscope. Results: Placenta sections of the control group were histologically regular in structure and their trophoblast basement membranes were normal in thickness. In terms of enzymatic activity of alkaline phosphatase: syncytiotrophoblasts showed strong positive reaction in their inner and outer membranes, but no enzymatic activity was observed in cytotrophoblasts, villous stroma and maternal decidua. In capillaries of terminal villi of preeclampsia group placentas; in addition to dilatation and proliferation, there were an increase in number of syncytial bridges and nodes. Vasculosyncytial and trophoblast basement membranes were significantly thickened. Alkaline phosphatase activity was decreased in inner and outer membranes of syncytiotrophoblasts but wasn't observed in villous stroma and maternal decidua. Conclusion:In placentas of preeclampsia group; a significant increase was observed in syncytial nodes and bridges, perivillous fibrin accumulation and trophoblast basement membrane thickness. Although positive enzymatic activity of alkaline phosphatase was seen very strong in normotensive group placentas, it remained weak in the preeclamptic group.