Koruma altındaki çocuklarla çalışan bakım elemanlarının mesleki algı ve motivasyonları - İstanbul çocuk evleri örneği
Rofessional perception and motivation of caregivers whowork with children under protection – the example ofiİstanbul children's houses
- Tez No: 521040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Koruma altındaki çocuk, korunmaya ihtiyacı olan çocuk, çocuk evi, bakım elemanı, motivasyon, mesleki algı, Children under protection, child needing protection, child's house, caregiver, motivation, professional perception
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
'Korunmaya İhtiyacı Olan Çocuk' sorunu tarih boyunca insan topluluklarının çözmeye çalıştığı önemli sorunlardan biri olmuştur. Bu durumdaki çocuklara yönelik toplum ve devlet temelli gerçekleştirilen müdahalelerin tarih boyunca farklılaştığı görülmektedir. Bu uygulamaların en önemlilerinden biri kurum bakımıdır. Ülkemizde 2005 yılından itibaren kurum bakımının ev ve aile yaşantısına en uygun modelde sürdürülmesi amaçlanmış ve bu amaçla 'Çocuk Evleri' modeline geçiş yapılmaya başlanmıştır. 2017'den itibaren ise kurum bakım hizmeti sunan tüm yurt ve yuvalar 'Çocuk Evi' modeline dönüştürülmüştür. Çocuk evlerinin en ayırt edici özellikleri olarak aile yaşamına yakın bir yaşam deneyimi sunmaları gösterilmekte ve bu amaç, çocuk evlerinde çalışan bakım elemanlarının kuruluşun başarısındaki önemini arttırmaktadır. Bu çalışmanın amacı koruma altına alınmış ve çocuk evlerinde kalan çocuklara bakım hizmeti veren bakım elemanlarının mesleki algı ve motivasyon durumlarını ölçmektir. Araştırmanın evreni Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki İstanbul Çocuk Evlerinde çalışan bakım elemanlarıdır. 193 bakım elemanın katıldığı çalışmada veri toplama aracı olarak ''Demografik Form'', ''Anket'', ''SCL - 90 - R'' psikolojik belirti tarama testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bakım elemanlarının demografik özelliklerinin iş algısı ve motivasyonu arasında bir ilişki olmadığı, çalışma hayatıyla ilgili konuların bakım elemanlarının mesleki algı ve motivasyonlarını önemli ölçüde etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
'The Child Who Needs Protection' issue has been one of the important problems that human societies have been trying to solve throughout history. The interventions based on society and state to the children in this situation have differentiated throughout history. One of the most important applications of this is institutional care. Since 2005, we aimed to maintain the institutional care in the most appropriate model for home and family life in our countryand for this purpose the transition to the model of Children's Houses began. From 2017 onwards, all the dormitories and institutions providing institutional care services have been transformed into the model of 'Children's Houses'. The most distinguishing feature of the children's homes have shownthat a life experience close to family life. This purpose increases the importance of the success of the establishment of caregivers working in children's homes. The purpose of this study is to measure the professional perception and motivation of caregivers who takecare of children who live in Children's Houses. The subject of the study is the careegivers working in the İstanbul Children's Houses in the Ministry of Family, Labour and Social Services.“Demographic Form”,“Survey”,“SCL - 90 - R”a psychological symptom screening test was used as tool for data collection in the study which 193 caregivers participated in. According to the results of the research, it was observed that there is no relation between the perception of work and motivation of the demographic characteristics of the caregivers and the professional perceptions and motivations of the caregivers are significantly influenced by working life issues.