Laparoskopik total ekstraperitoneal (TEP) herni onarımında intraoperatif preperitoneal bölgeye yapılan lokal anestezinin (bupivakain) postoperatif ağrı üzerindeki etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 521044
  2. Yazar: ÖNDER AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HASAN BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bupivakain, kasık fıtığı, postoperatif ağrı, TEP, VAS, Bupivacaine, inguinal hernia, postoperative pain, TEP, VAS
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Minimal invaziv cerrahi postoperatif ağrının azalması ile karakterize olmasına rağmen, tamamen ağrısız değildir. Erken postoperatif ağrının azalması, analjezik ilaçların kullanımını azaltabilir ve postoperatif komplikasyonları azaltabilir, böylelikle taburcu olmayı kolaylaştırır ve hastane ile ilgili masrafları azaltır. Çalışmamızda İnguinal hernide uygulanan TEP de preperitoneal alan ve port insizyonlarına uygulanan bupivakainin ağrı skoru üzerindeki etkiniliğini literatür eşliğinde tartışmayı amaçladık. Ağrıyı postoperatif 4. ve 24. saatte Vizüel Analog Skala(VAS) sını kullanarak değerlendirdik. İkicil sonuç olarak postoperatif anlajezi kullanım miktarını değerlendirdik. Çalışmamıza 65 hasta dahil edildi. Grup I'de(n=23) preperitoneal alana ve port insizyonlarına lokal anestezi(%0.5 bupivakain) verildi. Grup II'de(n=21) yanlızca port insizyonlarına lokal anestezi (%0.5 bupivakain) verildi. Grup III'de (n=21) herhangi bir lokal anestezi verilmedi. Grup I, grup II, grup III de hastaların yaşları, cinsiyet dağılımı, VKI, ASA skor dağılımı anlamlı (p > 0.05) farklılık göstermemiştir. Grup I, grup II, grup III de geçirilmiş batın operasyon öykü oranı dağılımı ve sigara kullanım oranı dağılımı anlamlı (p >0.05) farklılık göstermemiştir. Grup III de 4. saat VAS skoru grup I ve grup II'den anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Grup I ve grup II'te 4.saat VAS skoru anlamlı bir farklılık(p > 0.05) göstermemiştir. Grup I, grup II, grup III'te 24. saat VAS skoru anlamlı (p > 0.05) farklılık göstermemiştir. Grup III de analjezi kullanım oranı ve miktarı grup I ve grup II den anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Grup I ve grup II de analjezi kullanım oranı ve miktarı anlamlı (p > 0.05) farklılık göstermemiştir. İnguinal hernide yapılan total ekstraperitoneal prosedürde(TEP) preperitoneal alana ve insizyon bölgelerine uzun etkili lokal anastezi uygulanması erken postoperatif ağrıyı azaltır. Böylelikle postroperatif analjezi kullanım miktarı azalacaktır.
Özet (Çeviri)
Although minimally invasive surgery is characterized by a decrease in postoperative pain, it is not completely pain-free. Reducing early postoperative pain might decrease postoperative complications and the need for analgesics, thus allowing earlier discharge from hospital which further results in lower hospital costs. In this study, we aimed to discuss the effect on pain scores of bupivacaine applied to the preperitoneal area and port incisions in totally extraperitoneal repair (TEP) performed for inguinal hernia. We evaluated pain using the visual analog scale (VAS) on the postoperative 4th and 24th hours. Secondary outcome measure was the amount of postoperative analgesics used. A total of 65 patients were included in the study. Group I (n=23) received local anesthesia (0.05% bupivacaine) to the preperitoneal area and the port incisions. Group II (n=21) received the same local anesthesia but only to the port incisions. Group III (n=21) did not receive any local anesthetic. The age and gender distribution, BMI and the ASA scores of the patients in the three groups did not display any statistically significant difference (p>0.05). Likewise, the frequency of history of abdominal surgery and smoking were not significantly different. The 4th hour VAS score of Group III was significantly higher than that of Groups I and II. The 4th hour VAS scores of Groups I and II were not significantly different. The 24th hour VAS scores of the three groups did not differ significantly. The frequency and amount of analgesic use was significantly higher in Group III than Groups I and II. There was no significant difference between Groups I and II regarding analgesic use. In conclusion, application of long acting local anesthetics to the preperitoneal area and port incisions might reduce early postoperative pain after totally extraperitoneal (TEP) repair performed for inguinal hernia. Use of postoperative analgesics might also decrease by this procedure.