Çocuklarda intratiroidal ektopik timus dokusu ile tiroid nodülünün ayırt edilmesinde superb microvascular ımaging ve shear wave elastografinin rolü
The role of superb microvascular imaging and shear wave elastography in differatiation of intrathyroidal ectopic thymus tissue and thyroid nodule in children
  1. Tez No: 521045
  2. Yazar: IGOR IHEZAGIRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ADALETLİ, DR. ZUHAL BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: SMI, Shear Wave Elastography, İntrathyroidal ectopic thymus, Thyroid nodule
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
AMAÇ: Çocuklarda yapılan tiroid glandına yönelik sonografik incelemelerde intratiroidal ektopik timus dokusu punktat ekojenite içermesinden dolayı papiller tiroid kanseri ile karışabilmektedir.Gri skalada birbiri ile karıştırılan bu iki antitenin Superb Mivrovascular Imajing (SMI) modu ve Shear Wave Elastografik inceleme kullanarak, ektopik timus dokusunu gerçek nodül formasyonlarından ayırt edilebilirliği incelenerek biyopsi endikasyonlarının daraltılması amaçlandı. MATERYAL VE METOD : Pediatrik yaş grubunda olan 47 olguda 27 tiroid nodülü (ort. yaş 15.6) ve 20 intratiroidal ektopik timus dokusu (ort. yaş 8.8)değerlendirildi.Tiroid nodülün ve intratiroidal ektopik timus doku odaklarının shear wave elastografi ile lezyonların sertliği ölçülüp değerleri otomatik olarak hesaplandı.Vaskularite indeksi (VI) SMI Doppler ile elde edildi. Hasta yaşları, vaskularite indeksleri ve kPa ve msn içeren elastisite parametreleri minimum,maksimum,ortalama ve standart sapma değerleri ile ifade edildi.Incelenen lezyonlarda elde edilen verilerden hacim - VI,hacim - elastisite,VI- elastisite arasında korelasyon analizi yapıldı. BULGULAR: IET'nin median vaskülarite indeksi% 4.7(aralık% 0,2-16) iken, nodüllerde % 23,8'dir(7,5-40). Median elastisite değerleri IET'de 7.6kPa (4.4-9.5kPa) iken, nodüllerde ise 15.58 kPa (8.5-23.4kPa) olarak hesaplandı. Vaskülarite indeksi ile hacim (p: 0.018), vaskülarite indeksi ve esneklik (p: 0.001), elastisite ve hacim (p: 0.001) değerleri arasında anlamlı pozitif korelasyon bulundu. Lezyonların yaşı ve hacmi arasında da anlamlı bir pozitif korelasyon vardı. VI'da cut off değeri % 13'e ayarlandığında duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler sırasıyla% 88,% 95,% 95 ve% 86'dır. Elastisitenin cut off değeri 9.2 kPa'ya ayarlandığında; farklı nodüllerde sensitivite, spesifite, pozitif ve negatif prediktif değerler sırasıyla% 92,% 95,% 96,% 90 olarak hesaplandı. SONUÇ: Çocuklarda tiroid nodüllerinin ayırıcı tanısında dikkate alınması gereken intratiroidal ektopik timus dokusu gri skala ve rutin Doppler modaliteleri incelenirken tecrübeli gözlerin dahi yanılma payı vardır.Çalışmamızda tiroid nodülünde SMI ve Shear Wave elastografi incelemesinde intratiroidal ektopik timus dokusuna kıyasla artmış vaskülarite indeksi ve yüksek elastisite değerleri bulunmuştur. Bu sonuçlara göre,ayırıcı tanıda bu iki ileri ultrasografi yöntemleri kullanarak gereksiz cerrahi ve girişimsel prosedürler engellenmiş olacaktır. Anahtar Kelimeler :SMI , Shear Wave elastografi ,İntratiroidal ektopik timus,Tiroid nodülü
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE :In children, sonographic examination of the thyroid gland suggests that the intrathyroidal ectopic thymus tissue may interfere with papillary thyroid cancer due to punctate internal echogenicity. In this study, we planned to obtain quantitative data using superb microvascular imaging (SMI) and shear wave elastography mode. It would be possible to recognize and differantiate intrathyroidal ectopic thymus tissue from thyroid nodule in order to prevent unnecessary biopsies by quantitative evaluation. MATERIAL AND METHOD: Twenty-seven thyroid nodules (mean age: 15.6 years) and 20 intrathyroidal ectopic thymus (IET) (mean age: 8.8years) tissues were evaluated in 47 patients. Vascularity index via SMI and elasticity (kPa and m/sn) and velocity via SWE hava been evaluated in both group. The age, vascularity indicis and elasticity parameters were expressed in terms of minimum, maximum, mean and standard deviation.Correlation between volume, elasticity and vascularity index of the lesions and diagnostic accuracy via ROC analysis were studied. RESULTS: Median vascularity index of the IET is 4.7% (range 0,2-16%) while that is 23,8%(7,5-40) in the nodules. Median elasticity values were 7.6kPa (4.4-9.5kPa) in IET while those were 15.58kPa (8.5-23.4kPa) in the nodules respectively. Significant positive correlation was found between vascularity index and volume (p:0.018), vascularity index and elasticity (p:0.001), elasticity and volume (p: 0.001) values. There was also a significant positive correlation between the age and the volume of the lesions. When the cut off value was set to13% in VI the the sensitivity , specificity, positive and negative predictive values were in differerntiating nodules were 88%,95%,95%,86% respectively. When the cut off value of the elasticity was set to 9.2 kPa; the sensitivity , specificity, positive and negative predictive values were 92%,95%,96%,90% in differerntiating nodules respectively. CONCLUSION : In children, intrathyroidal ectopic thymus tissue should be considered in the differential diagnosis of thyroid nodule. In our study, increased vascularity index and high elasticity and velocity values were found on SMI and shear wave elastography of thyroid nodules compared to IET. All these values obtained, confirmed that SMI and SWE have high consistency of differentiation between these two antities and can be used to improve the diagnostic accuracy. By using these two advanced ultrasound methods in the differential diagnosis, unnecessary surgery and interventional procedures will be avoided.