Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğinde yatan hastaların düşme riski ve uygulanan hemşirelik girişimlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 521050
  2. Yazar: ÖNDER BEŞLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN UYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Düşmeler, hastane, hemşire, düşmeleri önleme, Fallings, hospital, nurse, prevention of falls
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Beşli, Ö. (2018). Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde Yatan Hastaların Düşme Riski ve Uygulanan Hemşirelik Girişimlerinin Belirlenmesi. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İç Hastalıkları Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu araştırma Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde yatan hastaların, son bir yıldaki düşme riski ve uygulanan hemşirelik girişimlerinin belirlenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla, geriye dönük ve tanımlayıcı çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde 01 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında yatan hastalar, örneklemini ise amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen 18 yaş ve üzeri ve en az 24 saat yatış süresi olan 395 yatan hasta kayıtları oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Hasta Kabul ve Taburculuk Değerlendirme Formu”,“Hasta Değerlendirme ve Hemşirelik Bakım Formu 1”,“İTAKİ Düşme Riski Ölçeği”ve“Düşme Bildirim Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi bilgisayar ortamında SPSS programı yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Hastaların yaş ortalamasının 61,85±14,25 olduğu, yaş ile düşme riski sınıflaması ve düşme riski puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Hastaların %89,37'sinin (n=353) düşme riskinin yüksek olduğu ve düşme riski puan ortalaması 8,82±4,49 olarak belirlenmiştir. Hastaların düşme risk faktörlerine göre 65 yaş ve üstü, kronik hastalık öyküsü, ayakta/yürürken fiziksel destek ihtiyacı, üriner/fekal bozukluk, 4'ten fazla ilaç kullanımı, ayakta/yürürken denge problemi ve son bir hafta içinde riskli ilaç kullanımı olmasının düşme riski sınıflaması arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Hastaların %30,63'ünün (n=121) kliniğe kabulünde, hemşireler tarafından düşme riski tanılama aracı olarak kullanılan İTAKİ Düşme Risk Ölçeği'nin uygun değerlendirilmediği ancak hastaların %90,38'ine (n=357) hemşirelik girişimi uygulandığı ve hastaların %3,04'ünde (n=12) düşme gerçekleştiği bulunmuştur. Düşen hastaların %41,67'sinin (n=5) hemipleji, %25'inin (n=3) omurganın dejeneratif hastalıkları ve disk hernisi ile tıbben tanılandıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon hastalarının düşme riskinin yüksek olduğu, hemşirelerin bir kısmının düşme riskini uygun tanılayamadığı ve düşme risk faktörü olmayan hastalara düşmeyi önlemeye yönelik hemşirelik girişimi uygulanmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Beşli, Ö. (2018). Risk Of Patients Falling Admitted To Physical Therapy And Rehabilitation Clinic And Determination Of Nursing Interventions. Üsküdar University Institute of Health Sciences, Department of Internal Medicine Nursing. Master's Thesis. Istanbul. This research was planned as a retrospective and descriptive study in order to determine the risk of patients falling admitted to Physical Therapy and Rehabilitation Clinic in the last year, establish the nursing interventions performed and evaluate their results. The study population consisted of the patients who were admitted to Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital, Physical Therapy and Rehabilitation Clinic between January 01 and December 31, 2017 and the sample of the study consisted of 395 inpatient records, 18 years of age and over, and minimum 24 hours of hospitalization.“Patient Admission and Discharge Evaluation Form,”Patient Evaluation and Nursing Care Form 1,“ITAKİ Fall Risk Scale”and“Falling Notification Form”were used to collect data. Data were analyzed by SPSS software in a computer environment. It was found that the mean age of the patients was 61,85±14,25 and there was a statistically significant relationship between age and the fall risk classification and the mean score of risk of falling. It was found that 89.37% (n = 353) of the patients had a high risk of falling and the mean score of risk of falling was determined to be 8.82 ± 4.49. . Based on the fall risk factors, a statistically significant relationship was found between patients 65 years of age and older, chronic disease history, need for physical support during standing/walking, urinary/faecal disorder, use of more than 4 medications, balance problems during standing/walking and use of high-risk medication within the last week, and the classification of the fall risk. It was established that the ITAKI fall risk assesment scale, which is used as a means of diagnosis of fall risk by nurses during the admission of 30.63% (n=121) of the patients to the clinic, was not evaluated appropriately, but the nursing intervention was performed in 90.38% (n=357) of the patients, and 3.04% (n=12) of the patients had a fall. It was determined that 41.67% (n=5) of the patients had hemiplegia and 25% (n=3) had medical diagnosis for degenerative diseases of the spine and disc herniation. As a conclusion, it was determined that the patients having physical therapy and rehabilitation had a high risk of falling, that some of the nurses failed to diagnose the risk of falling appropriately and that no nursing intervention was performed to prevent falling in patients without a falling risk factor.