Edebiyat, sinema, mekân arasındaki geçişgenlik üzerine bir araştırma: Steampunk ve Siberpunk'ın farklı tasarım sahalarındaki izdüşümleri
A study on the transition between literary, cinema and the space: The displacements of Steampunk and Siberpunk in different design stores
  1. Tez No: 521105
  2. Yazar: BAŞAR SEVİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZKAL BARIŞ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Science and Technology, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim kurgu, Steampunk, Siberpunk (Cyberpunk), Kurgusal Mekân, Gelecek Tasarımları, Science fiction, Steampunk, Cyberpunk (Cyberpunk), Fictional Space, Future Designs
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bilim kurgu, geleceğin bilimi ve teknolojisi ile ilgili konuların sıklıkla anlatıldığı bir kurgu türüdür. Bilim kurgu türünün içinde yer alan Siberpunk (Cyberpunk) ve Steampunk alt türleri aynı kondüktör tarafından kullanılan, sıfır noktasından kalkarak konu bağlamında birbirlerine zıt yönde giden iki treni temsil etmektedir. Genel anlamda bakıldığında bahsedilen alt türler teknoloji ve teknolojik ilerlemelerle ilişkilidir. Her iki alt türde birçok edebiyat eserine, filmlere, şovlara, video oyunlarına, müziğe, modaya, sanata, tasarıma ve çok daha fazlasına ilham kaynağı olmuştur. Ancak Siberpunk (Cyberpunk) ileri teknoloji ve bilim üzerine yoğunlaşmakta, bilgisayarları ve robotları vurgulamaktayken; Steampunk, buharlı makinalar ile 19. yüzyılın endüstriyel çağına atıfta bulunmaktadır. Siberpunk (Cyberpunk), gelecekteki bir ortamda ayarlanmış çoğu zaman savaş ya da teknoloji ile kesilmiş, bazen de her ikisini de içeren bir distopya toplumunu sergileyen bir bilim kurgu alt yapısıdır. Steampunk ise yaramaz, tuhaf, araçlarla doludur ve bir tarafıda fütüristik ve fantastiktir. Stil, Viktorya Dönemine ve buharla çalışan gemilere, trenlere ve makinelere, çoğunlukla süslemelerle zenginleştirilen referanslara sahiptir. Tarzın unsurları tipik olarak pirinç, bakır ve alüminyum kaplamaları olan mekanik cisimler, dişliler, saat gibi birçok mekanik küçük aygıtlar içerir. Bu çalışma ile geçmişin geleceği olan, günümüz tasarımlarında etkisi olan Siberpunk (Cyberpunk) ve Steampunk türlerinin edebiyat - sinema- mekân tasarımı üçgenindeki ilişki ağı incelenerek, nasıl bir süreç izleyerek günümüze geldiği tespit edilmiş olup, önümüzdeki yıllarda tasarımı hangi yönlerde etkileyebileceği üzerinde tahminler yürütülmektedir.
Özet (Çeviri)
Science fiction is a kind of fiction that is often told about issues of science of the future and technology. The Siberpunk (Cyberpunk) and Steampunk subspecies in the science fiction class represent two trains used by the same conductor, departing from zero point and going against each other in the context. In general terms, both are related to technology and technological progress. Both have inspired many literary works, films, shows, video games, music, fashion, art, design and much more. However, Siberpunk (Cyberpunk) focuses on advanced technology and science, emphasizing computers and robots; Steampunk focuses on steam machines and 19th century industrial era. Siberpunk (Cyberpunk) is a sci-fi subroutine that is often set in the future environment, exhibiting a dystopia society, often truncated by war or technology, and sometimes containing both. Steampunk is naughty, weird, full of tools and a futuristic and fantastic. The style has references enriched with Victorian Periods and steam-powered ships, trains and machines, often with ornaments. The styling elements typically include gadgets such as mechanical objects with brass, copper and aluminum coatings, and gears and clock devices. This study examines the relationship network of the trio of literature-cinema-space design of the Siberpunk (Cyberpunk) and Steampunk genres, it has been determined how the process is becoming day-to-day and estimates are being made about the future direction in which the design can affect in the coming years.