Flue gas waste heat recovery in a steam power plant
Buharlı bir güç santralinde baca gazı atık ısı geri kazanımı
- Tez No: 521156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Ekserji, Organik Akışkan, ORC, Energy, Exergy, Organic Fluids, ORC
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, mevcut bir buharlı güç santralinde atık ısı geri kazanımı sisteminin uygulanılabilirliğine karar vermek için yapılmıştır. Organik Rankine Çevrimi, buhar çevrimine entegre edilmiştir. Enerji ve ekserji analizleri her bir Organik Rankine Çevrim elemanı için yapılmıştır. Farklı organik akışkan seçenekleri hesaba katılmış ve birbirleriyle grafikler üzerinden kıyaslama yapılmıştır. Çıkan sonuçlar neticesinde, buhar tahrikli ana soğutma suyu pompası ORC türbinle akuple edilerek sisteme entegre edilmiştir. Atık ısı geri kazanım sisteminin ekonomik analizi yapılmış olunup, sonuçları yorumlanmıştır. Hesaplama esnasında tam yük (660 MW) parametreleri dikkate alınmıştır. Dizayn parametleri göz önüne alınmış ve çıkan sonuçlar müzakere edilmiştir. Bu çalışmadaki ana kısıtlar sırasıyla termodinamik, ekonomik ve çevresel gerçeklerdir. Edinilen tecrübelere göre, ORC ana kriteri uygun akışkan seçimidir. Amortisman sürecinin kısaltılması için tercih edilebilecek yöntemler ya ORC buharlaştırıcısı çıkış sıcaklığını daha fazla düşürebilmek için baca gazı kanalını asit çiğlenmesine karşı kaplamak ya da baca gazı atık ısı geri kazanımından ORC elemanları vasıtasıyla sürekli faydalanacak tüketicilerin sağlanmasıyla mümkündür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine applicability of waste heat recovery system in a steam power plant. ORC (Organic Rankine Cycle) was integrated into existing steam Rankine cycle. Energy and exergy analyze were applied for each component of ORC. Different working fluid options was taken into account and compared with each other in graphs. On the basis of results steam powered circulating water pump has been adapted to system via engaged with ORC turbine. Economic analyzes of waste heat recovery system was carried out and the results were commentated. Full load (660 MW) parameters were considered in the calculation. Regarding design parameters, acquired results were discussed. Thermodynamic, economic and environmental facts, are the main restriction of the study. According to experienced results, the main criteria is to select a proper fluid for ORC. In order to shorten payback period either covered flue gas duct against acid dew point on the downstream of ORC evaporator thus possible to reduce more flue gas temperature or to supply loyal customer utilizing flue gas waste via any ORC component.