Göçte Kadın Deneyimi : Sultanbeyli Örneği
Woman experience at immigration: Sample of Sultanbeyli
  1. Tez No: 521157
  2. Yazar: ARZU BALIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Mülteci, Uyum Süreci, Kadın
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma göçte kadın deneyimini Suriyeli mülteci kadınlar açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Göç-kadın ilişkisi temelinde değerlendirilmeler yapılarak çalışma yürütülmüştür. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak hazırlanan bu çalışmada, göçte kadın deneyimini anlamaya yönelik araştırmacı tarafından oluşturulmuş yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma 32 Suriyeli mülteci kadınla yüz yüze görüşme yoluyla ses kaydı alınarak yapılmıştır. Ses kaydına izin verilmeyen durumlarda ise yazı ile görüşler kaydedilmiştir. Bu görüşmeler neticesinde elde edilen bulgular, içerik analizi yöntemiyle yorumlanarak alt temalar oluşturulmuş, kuramsal çerçevede tartışmaya sunulmuştur. Araştırma kapsamında“göçte kadın deneyimi”bütüncül olarak değerlendirildiğinde, kadınların bu deneyimi erkeklerden farklı ve bağımsız olarak yaşadığı, değişimlerin daha çok roller, sorumluluk ve ilişkilerle alakalı olduğu sonucuna varılmıştır. Mülteci kadınların göç öncesi ve göç sonrası günlük yaşamları karşılaştırılarak göç deneyimleri hakkında bilgi edinilmiştir. Göçle birlikte artan sorumlulukların onlar açısından en büyük problem olduğu sonucuna varılmıştır. Göçün aile içi ilişkilere olumsuz anlamda etki ettiği, çalışma şartlarının beraberinde getiridiği sorunlarla birlikte eşler arasında paylaşım ve iletişimin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Dil engeli ve önyargılar sebebiyle uyum sürecinde etkili olan komşuluk ilişkilerinin olmadığı ve bu durumun kadının uyum sürecini zorlaştırdığı şeklinde sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the female experience at migration by means of the Syrian immigrant women's perspective. It was carried out by assessments in the base of migration-women relationship. Prepared by qualitative research method in order to understand the female experience at migration the semi-structured interview form was used by the researcher. Research was fulfilled by interviewing 32 Syrian female migrants face to face, sound recording and writing. The obtained findings by the result of the interviews was assessed by content analysis method to make up the subthemes and submitted in the frame of theoretical discussion. When the research appraised totally in the context of“the female experience at migration”it was deduced that apart from males; the females go through this experience distinctively and independently, the alteration are mainly in role, responsibility and relationship. The information was gained by the comparison of daily lives of the Syrian women's pre- and after immigration experience. It was concluded that the augmenting responsibility with the migration was their biggest problem. The consequence was that the migration had a negative effect within the family, due to the working conditions the sharing and communication between the couples are reduced. Other outcome was that because of language handicaps and prejudices in the process of integration the relationship among neighbors was not efficient and this circumstance had obstructed the integration of the women. Keyword: Migration, Refugee, Integration, Women