Umblikal kordu kesme zamanının bebekteki beta-endorfin seviyesine ve anne-bebek bağlanmasına etkisi
The effect of umbilical cord clamping time on the infant's beta-endorphin level and mother-infant attachment
- Tez No: 521163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA ÇAPIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anne-bebek bağlanması, beta-endorfin, ebe, emzirme, geç kord klembi, prolaktin, Beta-endorphin, breastfeeding, delayed cord clamping, midwife, mother-infant attachment, prolactin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırma umblikal kordu kesme zamanının bebekteki beta-endorfin seviyesine ve anne-bebek bağlanmasına etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, kontrol gruplu deneysel modeldedir. Araştırma 15 Ekim – 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Erzurum ilinde bulunan bir kadın doğum hastanesinde yürütüldü. Araştırmanın evrenini, ilgili hastaneye doğum için başvuran tüm gebeler, örneklemini ise randomizasyon yöntemiyle seçilen 107 (55: Deney grubu-geç kord klembi, 52: Kontrol grubu-erken kord klembi) gebe oluşturdu. Araştırmanın verileri, Tanıtıcı Bilgi Formu, Laboratuvar Analizleri Formu, LATCH Emzirme Tanılama Aracı ve Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği kullanılarak toplandı. Araştırma kapsamında, Beta-endorfin ve prolaktin seviyelerini belirlemek için kan örnekleri alındı. Bulgular: Deney grubunda umblikal kord prolaktin değerinin ortalama 174.26±47.20, kontrol grubu prolaktin değerinin 119.06±47.74 olduğu ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (t= 6.012, p= 0.000). Aynı şekilde deney grubunda umblikal kord beta-endorfin ortalama değerinin 775.80±229.35 olarak belirlenirken, kontrol grubunda 547.91±290.01 olarak belirlendi ve gruplar arasında ki farkın ileri düzeyde anlamlı olduğu saptandı (t= 4.492, p= 0.000). Geç kord klembi yapılan grupta anne-bebek bağlanma ve LATCH emzirme puan ortalamalarının, erken kord klembi yapılan gruba göre daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Araştıma bulgularına göre geç kord klembi uygulanan bebeklerde umblikal kord beta-endorfin ve prolaktin değerlerinin daha yüksek olduğu, ayrıca bu grupta emzirme başarısı ve anne-bebek bağlanmasının erken kord klembi yapılan gruba göre daha yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to examine the effect of umbilical cord cutting time on the infant's beta-endorphin level and mother-infant attachment. Material and Methods: The study was conducted in an experimental model with a control group. The study was carried out between October 15 - December 31, 2017 in a maternity hospital in Erzurum province. The population of the study consists of all pregnant women who applied to the related hospital for birth, and the sample consists of 107 pregnant women (55: Experimental group-delayed cord clamping, 52: Control group-early cord clamping) who were selected by the randomization method. The data of the study were collected using the Descriptive Information Form, Laboratory Analysis Form, LATCH Breastfeeding Assessment Tool, and Mother to Infant Bonding Scale. In the study, blood samples were taken to determine beta-endorphin and prolactin levels. Results: In the experimental group, the means umbilical cord prolactin value was determined as 174.26±47.20, while the prolactin value in the control group was 119.06±47.74, and the difference between them was statistically significant (t= 6.012, p= 0.000). Similarly, the means umbilical cord beta-endorphin value was determined as 775.80±229.35 in the experimental group and 547.91±290.01 in the control group, and the difference between the groups was found to be highly significant (t= 4.492, p= 0.000). The mean scores of the mother-infant attachment and the LATCH breastfeeding assessment were higher in the group with delayed cord clamping than in the group with early cord clamping. Conclusion: According to the study results, it was found out that the umbilical cord beta-endorphin and prolactin values were higher in infants with delayed cord clamping, and the breastfeeding success and the maternal-infant attachment were higher in this group than in the group with early cord clamping.