A study on self-help incremental housing: Lattakia case
Self-yardım çözümleme konutu üzerine bir çalışma: Lattakya'nın analizi
- Tez No: 521162
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ESEN SOYGENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kendi Kendine Yardım Konutları, Artan Konut, Site Ve Hizmetler, Gayrı Resmi Yerleşim Yerleri Gelişimi, Self-Help Housing, Incremental Housing, Site And Services, Informal Settlements Development
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Mimarlık ve mühendislik hizmeti alınmadan geliştirilmiş yerleşmeler, yönetimlerin ve toplumların karşılaştığı en ciddi sorunlardan birisi olmuştur. Gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı nüfus artışı, hanehalkını, kamu arazisine el koyma ve konutlarını aşamalı olarak inşa etme gibi barınma olanaklarına erişimi için resmi olmayan mekanizmaları kullanmalarını zorunlu kılmıştır. Çalışma,“self-help”konutların üretim süreçlerine benzer bir oluşum yaşamış olan Corniche Bölgesi'ndeki gecekondu yerleşmelerinin yerel yönetim veya sivil toplum kuruluşlarının katkı potansiyelini savunuyor. Çalışma, uzun bir süreç içinde gelişimini tamamlayan knout süreci için olası çözümleri bulmak için önerileri ortaya koymaktadır. Kısacası, bu tez, arazinin yönetimler tarafından kullanıcıya sunulduğu, ve kendi kendine, gelişigüzel bir şekilde zaman içinde gelişen Corniche bölgesini inceliyor. Bu tetikleyiciler sürecin gelişiminin Yönetimlerin arazi sağlama dışında katkısının olmadığı bir yerleşmenin fiziksel koşulları, organize edilmiş“self-help”örnekleri ile karşılaştırmalı olarak incelenerek yönetim veya kuruluşların destek ve müdahalelerinin önemi sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Informal settlement has been one of the major topics to discuss in the current time, and it is one of the most serious issue governments and societies face nowadays. Rapid population growth in developing countries forced households to use informal mechanisms to access housing, such as acquiring land in illegal sub-divisions or squatting on public land and incrementally building their dwellings. The study argues the potentials of government intervention for housing the poor, thru analysis of the Corniche Region phases of development similar to self-help incremental housing. The study deduces the best recommendations for finding possible solutions for incremental housing process. In brief, this thesis attempts to identify the main determinants and triggers of incremental housing process and the outcome of the Corniche Region case study where it is incrementally built but there is not much governmental intervention. These triggers might aid in explaining the challenges and potentials of the development of the process. Then, some recommendations, based on questioning the potentials of self-help incremental housing in various geographies, will be the starting points for an improved planning and management.