Time series analysis for dynamic resource provisioning in cloud platforms
Bulut tabanlı ortamlarda dinamik kaynak sağlama için zaman serisi analizi
- Tez No: 521246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Kaynak Sağlama, Hibrit Ölçekleme, Dynamic Resource Provisioning, Hybrid Scaling, LSTM, ARIMA
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yerel sunuculardan Bulut Veri Merkezlerine geçiş, şirketlerin Bulut Bilişim'e karşı artan güvenleriyle hızlandı. Sanallaştırma teknolojisi sayesinde servis sağlayıcılar, dalgalanan müşteri kaynak talepleri için Dinamik Kaynak Sağlama servisini vermeye başladılar. Bu bağlamda, yoğun saatlerle yoğun olmayan saatler arasındaki dengeyi verimli bir şekilde kurmak servis sağlayıcılar oldukça zorlayıcı bir iştir. Bu durumla baş edebilmek için çok sayıda veri merkezi müşteri kaynaklarını statik bir şekilde yönetir. Ancak, bazı veri merkezleri yatay ölçekleme kullanırken bazıları da dikey ya da hibrit ölçekleme kullanmaktadırlar. Yukarıda bahsedilen yöntemlerden hemen hemen hepsinin bazı dezavantajlara sahiptir. Yoğun zamana göre ayarlanmış statik yönetim, diğer zamanlar için kaynak israfı oluştutur. Yatay ölçekleme, müşterinin ihtiyacı olmayan bazı kaynak tipleri için kaynak israfı oluşturabilir. Dikey ölçekleme daha iyi bir yol olmasına rağmen yeniden başlatma olmadan kaynak değişimi ve ana makine kaynakları bu yöntemde dikkat edilmesi gereken noktalardır. İhtiyaca göre yatay ve dikey ölçekleme yöntemlerini kullanabildiği için hibrit ölçekleme en iyi yoldur ancak tahminleme olmadan arttırılacak kaynak miktraının bilinememesi gibi bazı ek yükler sebebiyle bu yöntem bile yeterince verimli değildir. Bu çalışmanın amacı, bulut üzerinde tahminleme yapabilen hibrid ölçeklendirme sistemi kurmaktır. Uzun Kısa Süreli Bellek ve Otoregresif Entegre Hareketli Ortalama tahminleme yöntemleri, VMware ve OnApp bulut platformları için uyarlanmıştır. Sistem neredeyse tüm kaynak tipleri için çalışabilecek yetkinliğe sahip olsa da testler için bellek seçilmiştir. Çalışmalar başarılı sonuçlar üretmiştir.
Özet (Çeviri)
The migration from local servers to the Cloud Data Centers has accelerated with the increasing trust of the companies to the Cloud Computing. Thanks to the virtualization technology, the service providers have started to give the Dynamic Resource Provisioning service for the fluctuating customer resource demands. At this context, keeping the resource balance between the peak hours and the off-peak hours in an efficient manner is a challenging issue for the service providers. To handle this problem, a large number of Data Centers (DC) manage their customers' resources still in a static way. A number DCs however, use horizontal scaling. Few DCs, on the other hand, use vertical or hybrid scaling. Nearly all of the methodologies mentioned above have certain drawbacks. Static management based on the peak times leads to the resource wastage at other times. Horizontal scaling may result in also wastage on some of the resource types customer may not need. Although vertical scaling is better, resizing without reboot and the resources of the host machine are important points in that way. Hybrid scaling is the best way because it uses both vertical and horizontal scaling in accordance with requirements, however, without prediction, even this method is not efficient enough due to the scaling overheads such as lack of knowledge about scaling amount. The goal of this paper is to provide predictive hybrid scaling system on cloud. Long Short-Term Memory (LSTM) and Autoregressive Integrated Moving Average (ARIMA) are used as forecasting methods on the VMware and OnApp cloud platforms. Although the system is eligible for nearly all of the resource types, memory is selected for the experiments which have promising results.