Kuşaklar ve çalışma değerleri: X ve Y kuşağı akademik personelinin çalışma değerlerine bakışı
Generations and work values: The view of generations X and Y academic staff on work values
- Tez No: 521258
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, X ve Y Kuşağı, Çalışma Değerleri, Kuşaklar ve Çalışma Değerleri, Akademik Personel, Generations, Generations X and Y, Work Values, Generations and Work Values, Academic Staff
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Globalleşen dünyada ülkelerin siyasi, ekonomik ve toplumsal olaylarda birbirlerini etkilemesi artık kaçınılmazdır. Bunun sonucunda, toplumların olaylara bakış açılarında da değişimler yaşanmış ve her ülkenin toplumu kendilerine özgü değerlerini korumaya çalışmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte birbirine entegre olan toplumların özellikle de genç kuşak bireylerinin bu değerleri koruma konusunda kendinden önce gelen kuşaklara göre farklılık göstermeye başladığı söylenebilir. Çalışma hayatında değişen koşullar ve şartlarla birlikte her kuşağın çalışanlarının çalışma değerlerinde de farklılıklar görülmüştür. Bu çalışma da kuşakların çalışma değerleri ve bu çalışma değerlerinde oluşan farklılıkların ne olduğu tespit edilmeye çalışılmış ve özellikle Türkiye'de X ve Y Kuşağının çalışma değerleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Literatürde Türkiye'deki kuşaklar ve kuşakların çalışma değerleri üzerine yapılmış fazla sayıda çalışma mevcut değildir. Kuşakların tarihsel olaylar ve özelliklerinden yola çıkılarak Akademik personel üzerine yapılan ampirik çalışma ile“Kuşakların Çalışma Değerleri”tespit edilmeye çalışılmıştır. Toplamda 500 kişiden oluşan akademik personele anket yolu ile ulaşılmış ve 20 anket geçersiz olduğu için değerlendirilmeye alınmamıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; X ve Y Kuşağı Akademik Personelinin Çalışma Değerleri birbirinden farklıdır.
Özet (Çeviri)
It is inevitable now for the countries to influence each other in political, economic and social events in the globalized world. Even though there have been some changes in the perspectives of societies on events along with globalization, the society of each country tries to protect its unique values. With the developing technology, the integrated societies, especially the young generation individuals, differ from the previous generations in protecting these values. In accordance with the changing terms and conditions of working life, we can observe differences in work values of the workers of each generation. The aim of this study is to identify the work values of generations and the arising differences in these work values, and particularly to give information about the work values of generations X and Y in Turkey. There are not many studies on the generations and their work values in the literature in Turkey. With the empirical study conducted on the academic staff based on the historical events and features of the generations, this thesis aims to identify“Work Values of the Generations.”500 people in total were contacted to fill in questionnaires, 20 of which were not evaluated as they were invalid. According to the results of this empirical study, the work values of generations X and Y academic staff are different from each other.