Zekât ahkâmı açısından borcun nisaba etkisi
The effect of debt to the amount of nisab in the ahkam of zakat
  1. Tez No: 521311
  2. Yazar: ABDULMELİK KUTLUAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zekât, borç, zekât nisabı, muaccel, müeccel, emvâlü'z-zâhire, emvâlü'l-bâtına, Zakat, debt, nisab al-zakat, accelerated, deferred, al-amwal al-zâhira, al-amwal al-bâtına
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mali ibadetlerden olan zekât, İslâm'ın beş temel esasından biri olarak farz kılınmıştır. Zekâtın farz olması için gerek zekât mükellefinin gerekse zekât verilecek malın sahip olması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan biri de mal ile ilgili olup, asli ihtiyaçlar dışında nisab miktarı mala sahip olmaktır. Bu mallara sahip kimse borçlu olması durumunda zekâtını hesaplarken borçlarını zekât nisabından düşürüp düşürmeyeceği ihtilaf konusu olmuştur. Bu çerçevede konunun etraflıca ele alınarak, özellikle klasik dönem fakihlerinin öne sürdükleri yaklaşımların tespit edilerek değerlendirilmesi ve modern dönemde ortaya çıkan yaklaşımların incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çerçevede çalışmanın, zekâtın nisab miktarına etkisi noktasında ortaya çıkan muhtemel problemlere çözüm üretmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Zakat, as a financial worship, is considered one of the five fundamental principles of Islam. There are some conditions for the obligation of zakah upon the mukallaf and the property. One of these conditions is related to the property: to have an amount of property which reaches nisab except the essential needs. A person who has the amount of nisab, however, when he is indebted, that whether he reduces his debts from the amount of nisab or not is a matter of dispute among scholars. In this study, we deal with this issue in details by taking into accountt he approaches of the classical and modern scholars and we try to solve the probable problem arising from the effect of debts for calculating the amount of nisab.