Turkish ethnic entrepreneurship in Germany: The case of women in beauty sector
Almanya'da Türk etnik girişimcilik: Güzellik sektöründeki kadınlar örneği
- Tez No: 521431
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BESİM CAN ZIRH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: göç, göçmen girişimciliği, kadın girişimciler, migration, ethnic entrepreneurship, women entrepreneurs
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tezin amacı Almanya'nın Köln şehrinde güzellik sektöründe iş yeri sahibi olan Türk göç kökenli kadın işletmecileri incelemektir. Etnik girişimcilik özellikle Avrupa'daki Türk göçmenler arasında epeyce yaygın bir olgudur. Fakat literatürde kadın etnik girişimcilerle ilgili çalışmalar görece azdır. Bu araştırmanın temel sorusu kültürel ve toplumsal cinsiyet faktörlerinin göçmen kadınların girişimcilik faaliyetlerini nasıl şekillendirdiği ve belirli taleplere yönelik etnik niş pazar oluşturduğudur. Bu çalışmada altı haftalık saha çalışmasını ve 11 katılımcıyla yapılan derinlikli mülakatları içeren niteliksel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Sonuçlar göstermektedir ki, göç bağlamında hemşehrilerinden gelen kültürel talepler işin doğasını ve salonlarda verilen hizmetleri belirlemektedir. Ayrıca, kadınlar özellikle kadınlar tarafından ifa edilmesi beklenen misafirperverlik gibi kültürel gelenekleri işlerine taşımışlar ve bu durum iş tanımında değişikliklere neden olmuştur. Çocuk bakımı başta olmak üzere ev işleri hala kadınların sorumluluğu olarak görülmektedir, bu nedenle örneklemdeki kadınlar iş ve ev arasındaki dengeyi sağlamak adına yollar aramakta, hatta iş yeri sahibi olma kariyerlerini ertelemektedirler. Diğer bir yandan, iş yeri sahipliği kadınların öz güvenini artırmış ve toplumda aileleriyle, etnik ağlarıyla ve ev sahibi toplumla olan ilişkileri bakımından ekonomik ve sosyal statülerini geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the woman entrepreneurs with Turkish migration background in Cologne, Germany who own businesses in the beauty sector. Ethnic entrepreneurship is a phenomenon which is especially quite common among Turkish immigrants in Europe. However, studies on women ethnic entrepreneurs are relatively scarce in the literature. The main inquiry of this research is to understand how cultural and gender factors shape immigrant women's entrepreneurial activities and create an ethnic niche market for specific services. Qualitative research methods were used in this study including a six-week field research and in-depth interviews with 11 participants. Results show that, cultural demands from co-ethnics in the migration context determine the nature of work and services provided in salons. Also, women transfer some cultural practices to their work, especially the ones which are expected to be performed by women like hospitality and this leads to changes in job definitions. Domestic chores – especially childcare – are still assumed women's responsibility, so women in the sample try to find ways to balance work and home, and they even delay their careers as business owners. On the other hand, business ownership increases women's self-confidence, and their economic and social status in the society improve in terms of their relations with family, ethnic networks and the host society.