Implementing a Blockchain protocol and creating a digital asset transfer environment
Blockchain protokolü geliştirilmesi ve bu protokol üzerinde dijital değer transferi ortamı oluşturulması
- Tez No: 521549
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Blok Zinciri, Dağıtık Defter Teknolojisi, Ödemeler, Para Transferi, Dijital Para, Blockchain, Distributed Ledger Technologies, Payments, Money Transfer, Digital Coins
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, blok zinziri protokolleri ve temellerinin incelenmesi ve örnek bir blok zinciri protokolü geliştirilerek bu protokol üzerinde dijital değer transferi ve ödeme ortamının oluşturulması üzerinedir. İlgili geliştirmeler sayesinde, geleneksel ödeme ve para transferi senaryolarının aksine, aracı kuruluşların ortadan kaldırılarak doğrudan kişiler arası online ödeme ve transfer senaryolarının gerçeklenmesi amaçlanmaktadır. Ekonomistler tarafından para, genel kullanıma açık olarak, insanlar tarafından mal veya hizmet karşılığı takas edilebilen değer olarak tanımlanmıştır. Ödemeler dünyasının ortaya çıkışı, paranın bulunması kadar eskiye dayanmaktadır ve popülerliği her geçen gün daha da artmaktadır. Dijital haberleşmenin hızla geliştiği son yıllarda, teknoloji sayesinde coğrafi mesafelerin yakın kılınması, ödemeler ve para transferi dünyasını da hızla değiştirmiş ve geliştirmiştir. Günümüz ödemeler dünyası, sadece bu alanda hizmet veren dev şirketleri barındıracak kadar büyük bir pazar oluşturmaktadır. 2008 yılının kasım ayı, özellikle bu şirketler için yıkıcı bir gelişmeye sahne olmuştur. Yeni bir uygulama olan Bitcoin ile, herhangi bir aracı kuruluşa ihtiyaç duyulmaksızın para transferi ve ödeme işlemleri rahatlıkla gerçekleştirilebilir kılınmıştı. Başlangıçta güvensiz ve stabil olmadığı eleştirilerine maruz kalan Bitcoin'i, aynı prensiplerle çalışan diğer girişimler ve uygulamalar takip etti. Bugün dijital para birimlerinin oluşturduğu pazar, göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir kapasiteye ulaşmıştır. Bu çalışmada, dağıtık defter teknolojilerinin temellerini barındıran bir blok zinciri uygulamasının geliştirilmesi ve incelenmesi ele alınmıştır. Bu doğrultuda, temel geliştirme dili olarak c#.net ve veritabanı teknolojisi olarak MongoDB ürünü kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about investigating blockchain protocol basics, implementing a blockchain protocol and creating an online peer to peer digital asset transfer or payment environment on the protocol for financial purposes. The main purpose is to eliminate any third trusted mediator parties and enabling payment or transfer scenarios directly between electronic peers. Money is defined by economists as anything commonly accepted by people for the exchange of goods and services. It is obvious that the history of payment is the same as the history of money. From 700 B.C. until today, payment systems' popularity has increased. With the rising of digital communication, geographic distances are getting shorter today. This also influences the payments and money transfer scenarios. In today's world, there are several organizations working as a mediator in payment or money transfer. December 2008 was a milestone for digital money transfer and electronic payment systems from this point with the application of Bitcoin. It is the first digital coin system which does not need any third party organization in money transfer scenario. The application was disrupting all the mediation layer in any digital cash transfer scenario by using its own currency BTC. Although it was declared as untrusted and unsteady in the beginning, lots of initiativies trusted and followed bitcoin and created new alter coins. Today, cryptocurrencies created a huge digital market. In this thesis, a sample proof-of-work based blockchain protocol was implemented to create a digital asset transfer environment. It provides the main principles of distributed ledger technologies. C#.net was used as the base programming language for the implementation with MongoDB database.