تخريج الأحاديث المرويّة عن الصحابية الجليلة الشفاء بنت عبد الله
Büyük sahabi Şifa Bint Abdullah'tan rivayet edilen hadislerin tahrici
- Tez No: 521633
- Danışmanlar: PROF. NUSRETTİN BOLELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: şifa bint Abdilla, Hadis, Rivayet, mezuniyet, Hüküm, Shefa Bint Abdillah, Mezuniyet, modern, roman, yargı
- Yıl: 2018
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Allah'ın adıyla. Allaha hamd olsun. Onun kulu ve elçisi olan yaratılmışın en değerlisi, gözlerimizin nuru, hayat rehberimiz Hz. Muhammed'e (sas.) Ehl-i beytine sevenlerine ve kendisine uyanlara salat ve selam olsun. Bu çalışma giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Girişte, konunun önemine, tercih edilme nedenine ve planına dair öz bilginin yanı sıra çalışmada takip edilen yönteme değinilmiştir. Birinci bölümde hz. Şifa bint Abdillah'ın hayatı, nisbesi, Islama giriş hikayesi, islamdaki konumu, öğrencileri, yüklendiği görevler ve siyasi davete yönelik gayreti işlenmiştir. ikinci bölümde ise hadislerin tahricinin yanı sıra nadir kullanılan kelimelerin açıklaması yapılmış, hadislerden elde edilebilecek fıkhi hükümlere yer verilmiş ve hz. Şifâ'dan rivayet edilen söz konusu hadislerden yola çıkılarak alandaki konumu açığa çıkarılmıştır. Ayrıca rivayet silsilesinde geçen ravilerin biyografyaları ve cerh/tadil alimlerinin haklarındaki görüşlerine de yer verilmiştir. Akabinde hadislerin tahrici yapılmış ve benzer rivayetleri de zikredilmiştir. Araştırma neticesinde elde edilen bulgular sonuç bölümünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the name of God, Praise be to Allah, and prayers and peace be upon Ashraf the creature, and the light of our eyes and the example of our lives, Muhammad Abdo and His Messenger (peace be upon him) and his family and friends and loved ones until the day of religion, The first chapter includes the study of the life of the Sahabiya and its status. And the story of Islam, and its students, and its death and science and attitudes and function and interest in the political call. The second chapter includes the graduation of the hadiths, the explanation of the words of the strangers, and the ruling on them, where the hadiths were narrated from them, and then translated to the men of the sayings and the statements of the scholars, including the wound and the amendment, and then the ahaadeeth, and then mentioned the evidence, and then ruled the ahaadeeth, I ask God Almighty to benefit by this humble effort by those who sin and benefit from it, and God does not waste the reward of benefactors.