Beş yıldızlı şehir içi ve resort otellerdeki lobi iç mekan tasarımlarının İstanbul ve Antalya örnekleri üzerinden karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of Istanbul and Antalya samples of lobby interior designs in five-star cities and resort hotels
- Tez No: 521660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Otel, konaklama çeşitleri, lobi ve alt mekanları, Hotel, types of accommadation, lobby and subspaces
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Günümüzde otelcilik hızla gelişmekte, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist ülkemize gelmektedir. Özellikle şehir içi otelleri ve kıyı şeridinde bulunan resort oteller kısa ve uzun süreli tatiller için turistlere cazip gelmektedir. Tez çalışmasında İstanbul ve Antalya şehrinde seçilen bu oteller konumu, büyüklüğü ve farklı aktiviteleriyle birçok kullanıcıya hitap etmektedir. Tarihi değerleri bünyesinde barındıran İstanbul şehrinde bulunan şehir içi oteller genellikle iş amaçlı tercih edilmektedir. Antalya'da ise kıyı turizmi oldukça yaygındır ve tatil amaçlı resort oteller tercih edilmektedir. Tez çalışmasının amacı, İstanbul Ataşehir ve Beyoğlu bölgesi ile Antalya Belek bölgesinde seçilen beş yıldızlı iki adet şehir içi ve iki adet resort otelin lobi iç mekan tasarımlarını incelemektir. İstanbul ve Antalya örnekleri üzerinden seçilen otellerin lobi iç mekanlarının karşılaştırmalı analizi yapılarak lobiler ile ilgili farklılıkların ve ortak yönlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Beş bölümden oluşan tez çalışmasında, otel kavramı ve tezin konusu olan lobi kavramı ile ilgili çeşitli literatür araştırmaları yapılmış olup, seçilen dört adet beş yıldızlı otelin yerinde araştırmalar yapılıp lobi fotoğrafları çekilmiştir. Otel yetkilileriyle görüşülerek seçilen oteller ile ilgili genel bilgiler alınmıştır. Oteller ile ilgili alınan genel bilgiler çerçevesinde, lobi mekanı tasarım prensipleri, lobilerde tasarımı etkileyen faktörler ve tasarım bileşen ve öğeleri ile ilgili detaylı araştırma yapılmış, seçilen dört adet otel bu kriterlere göre değerlendirilmiştir. İstanbul ve Antalya seçilen beş yıldızlı otellerin genel nitelikleri, boyutsal ve işlevsel özellikleri ile otellerin lobi iç mekan tasarımlarının analizleri tablo ile detaylı olarak ortaya çıkarılmıştır. Tez çalışmasının sonucunda ise seçilen beş yıldızlı şehir içi ve resort otellerin lobi tasarımında her birinin farklı bir tarza sahip olduğu, istenilen atmosferi yaratmak için ise malzeme, aydınlatma ve mobilya kullanımı gibi birçok faktörden yararlanıldığı görülmüştür. Aynı zamanda otellerin en önemli mekanlarından biri olan lobiler ile ilgili tasarımcılar için tasarım önerileri sunulmuş ve gelecek araştırmalar için otel lobileri ile ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's world the hotel management business is developing rapidly and millions of local and foreign tourists are coming to our country every year. In city hotels and coastal resort hotels are especially attractive to tourists for short and long-term holidays. The hotels that were selected in İstanbul and Antalya for this thesis work are hotels that appeal to many different visitors according to their location, their size and the different activities that are offered. The hotels that are historical value in their architecture and located within the city of İstanbul are generally preferred by guests visiting the city for business. On the other hand, the resort tourism being prevalent in Antalya, the resort hotels are preferred for holidays. The aim of the thesis work is to examine the lobby interior designs of two five-star city and two resort hotels selected in İstanbul Ataşehir and Beyoğlu regions and Antalya Belek region. It is aimed to reveal the differences and common aspects of lobbies by performing comparative analysis of the lobby interiors of the selected hotels in Istanbul and Antalya. In the thesis work consisting of five sections, various literature researches on the concept of hotel and the concept of lobby, which is the thesis topic, were carried out, and four selected five-star hotels were surveyed and lobby photographs were taken. General information about the selected hotel was obtained by contacting the hotel authorities. In the frame of general information about hotels, lobby space design principles, factors affecting design in lobbies and design components and items were studied in detail and four selected hotels were evaluated according to these criteria. The general qualities, dimensional and functional characteristics of the selected five-star hotels in Istanbul and Antalya and the analysis of interior lobby designs of the hotels were revealed in detail with the chart. As a result of the thesis work, it is seen that the selected five-star city and resort hotels have different styles in the lobby design, and that many factors such as the use of materials, lighting and furniture are used to create the desired atmosphere. At the same time, design proposals were presented for designers about lobbies which is one of the most important place of hotels, and some suggestions have been made about hotel lobbies for future researches.