Verimsiz bir üretim hattının AHP ve değer akışı haritalama ile iyileştirilmesi
Improving an inefficient production line via AHP and value stream mapping
- Tez No: 521769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Prosesi, Değer Akışı Haritalama, Yalın Üretim, Analytic Hierarchy Process, Value Stream Mapping, Lean Manufacturing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde şirketler arası rekabet teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hızla artmaktadır. Bu rekabet ortamında pazarda öne çıkabilmek için şirketler kendi bünyesinde yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu yenilenmeyi sağlayabilmek için birçok şirket yalın üretim tekniklerini kullanmaktadır. Yalın üretim, yapılan işleri yalınlaştırarak düşük maliyetli ve yüksek kaliteye sahip ürün ve hizmet elde etmek için kullanılan sürekli iyileştirme tekniğidir. Yalın üretime başlarken ilk aşamada Değer Akışı Haritalama yöntemiyle ürüne ya da hizmete değer katan ve katmayan işlerin tanımlanması gerekmektedir. Çalışmada otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmada, Değer Akışı Haritalama ile Analitik Hiyerarşi Prosesi' nin birlikte kullanılmasıyla verimsiz bir üretim hattının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmada uygulanmıştır. İlk önce AHP (Analytic Hierarchy Process) yöntemi için uzman görüşleri alınarak kriterler belirlenmiştir ve en uygun hat AHP yöntemi uygulanarak seçilmiştir. Sonrasında belirlenen hatta Değer Akışı Haritalama uygulanmıştır. Mevut durum değer akışında görülen problemlerin iyileştirilmesi için gelecek durum haritası çizilmiştir ve iyileştirmeler için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays competition among companies is rapidly increasing with the progress of technology. In order to stand out in this competition environment, companies need to be renovated in their own fields. Many companies use lean manufacturing techniques to achieve this renewal. Lean production is a continuous improvement technique used to simplify work and to obtain low cost and high quality products and services. At the beginning of lean production, it is necessary to define value adding processes and non value adding processes in products and services with the value stream mapping in the first instance. In this study, it is aimed to improve an inefficient production line by using Value Stream Mapping and Analytical Hierarchy Process in a company operating in the automotive sector. The study was performed in a company operating in the automotive sector. Criteria for the AHP (Analytic Hierarchy Process) method were first determined by taking expert opinions and the most suitable product line was selected by applying the AHP method. After that value stream mapping has been applied to the determined product line. The future state mapping is drawn up to improve the problems seen in the current state mapping and suggestions were presented for improvements.