Bir üniversitenin tıp fakültesinde öğrencilerin ve asistan hekimlerin organ bağışı hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of information, attitudes and behaviors of students and resident physicians about organ donation in a university's medical faculty
  1. Tez No: 521803
  2. Yazar: ORHAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NESİMİ KİŞİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: asistan hekimler, bilgi, davranış, organ bağışı, organ nakli, tıp fakültesi öğrencileri, tutum, resident physicians, knowledge, behavior, organ donation, organ transplantation, medical school students, attitude
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bir Üniversitenin Tıp Fakültesinde Öğrencilerin ve Asistan Hekimlerin Organ Bağışı Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de organ nakli bekleyen hasta sayısının gün geçtikçe artmasına rağmen organ bağışı sayısının düşük kalması önemli bir sağlık sorunudur. Toplumun her bireyinin organ bağışı konusunda yeterli bilgi ve bilince sahip olması bir zorunluluktur. Bu araştırmanın amacı; Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrencilerin ve asistan hekimlerin organ bağışı konusunda bilgilerini, tutumlarını ve davranışlarını değerlendirmek; çeşitli etkenlerin organ bağışı üzerine olan etkisini belirlemektir. Kesitsel analitik tipteki bu araştırmanın evrenini; Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim gören öğrenciler (n=1478) ve görev yapan asistan hekimler (n=235) oluşturmaktadır (N=1713). Veri toplama işlemi; tanımlayıcı bilgi formu,“Organ Bağışına İlişkin Tutumlar Ölçeği”ve“Organ-Doku Bağışı ve Nakli Konusunda Bilgi Düzey Ölçeği”olmak üzere 3 bölümden oluşan anket gözlem altında uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Tek değişkenli analizlerde bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, ki kare analizleri; çok değişkenli analizlerde lineer regresyon ve binary lojistik regresyon analizleri kullanılmıştır. Çok değişkenli analizlerde farklı inanca sahip bireylere organ bağışı yapabileceğini düşünmenin organ-doku bağışı ve nakli konusunda bilgi düzeyini olumlu yönde etkilediği; farklı inançtan bireylere organ bağışı yapma ve organ bağışını kabul etme düşüncelerinin organ bağışına ilişkin tutumu olumlu yönde etkilediği; organ bağışı yapmanın, organlarının ailesi tarafından bağışlanmasını istemenin, ailesinden bir bireyin beyin ölümü gerçekleşirse organlarını bağışlama isteğinin, kendi düşüncesine göre dini inançlarına kısmen bağlı olma/ bağlı olmamanın organ bağışına ilişkin davranışı olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Tıp fakültesi öğrencilerine ve asistan hekimlere organ bağışı konusunda farkındalık düzeyini artırmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Information, Attitudes and Behaviors of Students and Resident Physicians about Organ Donation in a University's Medical Faculty Although the number of patients waiting for organ transplants in our country as well as all over the world is increasing, the number of organ donations is low. It is a must for every individual to have sufficient knowledge and consciousness about organ donation. The purpose of this research is to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of students and resident physicians about organ donation at Suleyman Demirel University Faculty of Medicine and to determine the effect of various factors on organ donation. The universe of this cross-sectional analytical study is consisted of students who are studying (n = 1478) and resident physicians who are working (n = 235) at Suleyman Demirel University Faculty of Medicine (N=1713). Data collection process; was obtained with a 3-part survey, including descriptive information form, Attitude Scale for Organ Donation and Knowledge Level Scale about Organ-Tissue Donation and Transplantation, which was conducted under observation. In independent groups; t test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis, chi-square analysis were used for univariate analysis and on the other hand linear regression and binary logistic regression analysis were used for multivariate analyzes. In multivariate analysis; it has been identified that thinking that it is possible to donate organs to individuals with different beliefs may affect the level of knowledge about organ-tissue donation and transplantation in a positive way; thoughts of organ donation to individuals with different faiths and accepting organ donation from them positively affect organ donation attitudes and it was also determined that organ donation, request the donation of the organs by the family, request of a family member to donate organs if brain death occurs and in part, to be partially bound / not bound to religious beliefs all positively affect organ donation behavior. Efforts should be made in order to increase the awareness about organ donation of medical school students and resident physicians.