Burdur yöresindeki kedi ve köpeklerde batı nil virus enfeksiyonunun serolojik olarak araştırılması
Serological investigation of west nile virus (WNV) infection in cats and dogs in the Burdur district
- Tez No: 521914
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Arbovirus, Kedi, C-ELISA, Köpek, Seroloji, Batı Nil Virus, Arbovirus, Cat, C-ELISA, Dog, Serology, West Nile Virus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Virusların oldukça farklı ekosistemlerde var olabilme yeteneği sayesinde, yeni coğrafi alanlara yayılma potansiyelleri ve endemik bölgelerle komşuluğu göz önüne alındığında ülkemiz birçok arboviral enfeksiyona açıktır. Doğal yaşam döngüsü kanatlılar ve sivrisinekler arasında süregelen Batı Nil virusu; atlar, köpekler, kediler, insanlar ve diğer memeli hayvanlarda nöropatik hastalıklara neden olmaktadır. Özellikle son yıllarda baraj göllerinin artması ve sulu tarım yapılan alanların yaygınlaşması sonucu sokucu sinek popülasyonundaki artışa bağlı olarak, bunlar aracılığı ile aktarılan çeşitli insan ve hayvan enfeksiyonlarındaki artış dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. Bu çalışmada, Burdur ilinde kedi ve köpeklerde Batı Nil virus (BNV) enfeksiyonunun varlığı/yaygınlığı C-ELISA yöntemi kullanılarak serolojik olarak araştırılmıştır. Bu amaçla söz konusu hastalığa karşı aşılanmamış farklı ırk, cinsiyet ve yaşta 82 adet kediden ve 106 adette köpekten koagulanlı tüplere kan örnekleri alındı. Ayrıca örnekleme yapılan hayvanlar arasında hastalık belirtisi gösterenler varsa ne tür klinik semptomlar gösterdikleri ve hayvanların barındırılma/yaşam koşulları ayrıntılı olarak sorgulandı. Araştırmada, BNV enfeksiyonunun seroprevalansı %1,06 oranında (2/188) bulundu. Test edilen köpek kan serumlarının %0,94'ünde (1/106), kedi kan serumların ise %1,22'sinde (1/82) BNV spesifik antikor varlığı tespit edildi. Araştırmada tutulan kayıtlardan, pozitiflik tespit edilen kedinin 1 yaşında dişi, aşısız ve tekir cinsi sokak kedisi olduğu, köpeğin ise sahipli 4 yaşında, dişi, rutin aşıları yapılmış av köpeği olduğu belirlenmiştir. Her iki pozitif hayvanında herhangi bir klinik bulgu göstermediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada, Burdur yöresindeki köpek ve kedilerde düşük oranlarda da olsa Batı Nil virus enfeksiyonunun varlığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Our country is vulnerable to numerous arboviral infections considering the potential of viruses to spread around new geographical areas and their vicinity with endemic regions thanks to their ability to exist within highly different ecosystems. West Nile Virus, whose natural life cycle continues between pterygota-metabola and mosquitoes, causes neuropathic diseases in horses, cats, dogs, humans and other mammal animals. Particularly in recent years, as a result of the fact that the number of dam reservoirs have increased and areas where irrigated farming is applied have become widespread, depending on the increase in the population of stinger flies, the increase in various human and animal infections transmitted by these has reached remarkable levels. In this study, the presence/prevalence of WNV in cats and dogs around Burdur province was serologically searched using C-ELISA method. For this purpose, blood samples from 82 cats and 106 dogs of different race, gender and age that were not vaccinated against the so-called disease were taken into coagulant tubes. Besides, if there were any animals showing symptoms of disease among the sampled ones, the kind of the clinical symptoms and the housing/life conditions of the animals was broadly questioned. In the study, seroprevalence of WNV infection was found at the rate of 1.06% (2/188). WNV specific antibody presence was detected in 0.94% of the tested dog blood serum (1/106) and in 1.22% of the cat blood serum (1/82). From the research log, the cat detected as positive turned out to be a one-year old, female, non-vaccinated tabby stray cat and the dog was an owned, 4- year old, female, regularly vaccinated hound dog. Both positive animals showed no clinical findings. Consequently, in this study, WNV presence was revealed in cats and dogs the Burdur region even though it was at low rates.