Kistik ekinokokkozis'li hastalarda serolojik sonuçların genotip ilişkisinin dizi analizi sonuçları ile karşılaştırılarak araştırılması
Investigation of the serological results of cystal ecnococcosy in patients with the genotype relationship between serial analysis results
- Tez No: 521915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ALTINTAŞ, PROF. DR. NAZMİYE ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kistik ekinokokkozis, seroloji, sekans analizi, ELISA, PCR, Echinococcosis, serology, sequence analysis, ELISA, PCR
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Kistik ekinokokoziste (KE) tedavi protokolünün planlanabilmesi için tanının erken dönemde, güvenilir şekilde konulması gerekmektedir. KE tanısında, günümüzde bilinen bütün serolojik tanı yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Nüklear, mitokondriyel çalışmalar sonucunda E. granulosus'un başlangıçta 10 genotipi (G1-G10) tanımlanmıştır. Son moleküler çalışmalarla bazı türler aynı başlık altında toplanmıştır. Hastalığın gelişiminde suşun virulansı, parazitin genotipi önemlidir. Çalışmamızda ELISA yöntemiyle elde edilen spesifik antikor titreleriyle dizi analizi sonuçları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi ve Ege Üniversitesi Hastanesinde KE tanısıyla opere edilmiş veya Puncture Aspiration Injection Respiration (PAIR) işlemine tabi tutulmuş hastalardan alınan serum örnekleri, ayrıca kist sıvısındaki protoskoleksler, kist membranları toplanmıştır. DNA İzolasyonu, Elektroforez, PCR ve Sekans Analizi yapılmış, aynı hastaların serumları IgG yönünden seropozitiflik durumu Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemiyle belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmada serolojik ve moleküler bulgular benzer bulunmuştur. Sonuçlar: Serolojik ve moleküler sonuçlar karşılaştırılmış ve tüm hastalardaki etkenin Echinococcus granulosus sensu stricto G1/G3 olduğu anlaşılmıştır. Çalışmamız, genotipler ile klinik sonuçlar arasındaki ilişkiyi serolojik araştırması açısından özgün bir nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: To be able to plan a cystic echinococcosis (CE) treatment protocol, the diagnosis must be made early and reliable. In the case of KE, all serological diagnostic methods known today are utilized. At the end of the nuclear, mitochondrial studies, 10 genotypes (G1-G10) of E. granulosus were initially identified. Some species have been grouped under the same title with the last molecular studies. Suvan virulence, parasite genotype is important in the development of the disease. In our study, it was aimed to evaluate the relationship between specific antibody titers obtained by ELISA and sequence analysis results. Materials and Methods: Serum specimens obtained from patients who were treated with KE in Manisa Celal Bayar University Hospital of Hafsa Sultan and Ege University Hospital or who were subjected to Puncture Aspiration Injection Respiration (PAIR) treatment, as well as protozoa and cyst membranes of cyst fluid were collected. DNA Isolation, Electrophoresis, PCR and Sequence Analysis were performed. Seropositivity of IgG sera of the same patients was determined by Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method. Findings: Serological and molecular findings were similar in the study. Results: Serological and molecular outcomes were compared and it was found that Echinococcus granulosus sensu stricto G1 / G3 was the causative agent in all patients. Our study is unique in terms of a serological survey of genotypes and clinical outcomes.