Oryza sativa Linn. atık kabuklarının ekstrasksiyonunun biyoaktivite rehberli optimizasyonu ve çeşitli tümör hücreleri üzerindeki antitümörojenik aktivitelerinin araştırılması
Oryza sativa Linn. investigation of antitumorigenic activities on the bioactive guidance optimization and various tumor cells in extraction of waste husk
- Tez No: 521934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN SEVİMLİ GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Biyokütle, Oryza sativa, Sitotoksite, Tümör hücresi, Yüksek Basınçlı Sıcak Su Ekstraksiyonu, Biomass, Oryza sativa, Tumor Cell, High Pressure Hot Water Extraction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı biyoaktivite rehberli olarak, Oryza sativa'nın atık biyokütlesinin ekstraksiyonunun optimizasyonu ve çeşitli tümör hücreleri üzerine antitümörojenik aktivitesinin araştırılmasıdır.“Atık”dahil olmak üzere herhangi bir malzemenin katma değeri, yapısının ve özelliklerinin net bir şekilde anlaşılması ile bilinmektedir. Literatürde, pirinç yan ürünlerinin kimyası, antioksidatif, anti alerjenik, antikanserojenik, antikolesterol, antidiyabetik ve antimikrobiyal faaliyetleri hakkındaki bilgimizi oldukça azdır. Bu çalışmada biyoaktivite rehberli olarak, Oryza sativa biyokütlesinin yüksek basınçlı sıcak su ekstraksiyon yöntemiyle optimizasyonu ve farklı proses ve/veya parametreler ile elde edilen ekstrelerin antikarsinojenik aktiviteleri A549 (insan akciğer karsinomu), MCF7 (insan meme adenokarsinoma), MDA-MB-231 (insan meme adenokarsinoma) kanser hücre hatları ve Vero (Afrikalı yeşil maymun böbreği epiteli) normal hücre hattı üzerinde MTT testi ile analiz edildi. 15 farklı koşulda elde edilen ekstrelerden, IC50 değerlerine bakıldığında en yüksek sitotoksik aktivitenin pH:10,0, sıcaklık:600C, akış hızı dakikada 2,00 ml/dakika, elde edilen protein miktarı 2,4 g/l (HPHWE8) koşulunda A549 kanser hücre hattına karşı 1,27µG/mL değeriyle elde edildiği görüldü. Aynı koşulda 3,125µG/mL konsantrasyon için 48 saatlik uygulama sonrasında elde edilen en yüksek sitotoksik aktivite A549 hücre hattında %22,93 hücre canlılığı olarak bulundu. Bunun yanında pirinç kabuğu ekstresinin Vero hücre hattına (% hücre canlılığı, %381,28) karşı sitotoksik olmadığı saptanmıştır. Bu tez sonunda elde edilen veriler ışığında, Oryza sativa'nin atık biyokütlesinin pH:10,0, sıcaklık:600C, akış hızı dakikada 2,00 ml/dakika koşulları ile ekstraksiyonu sonucunda elde edilen protein ekstresinin, akciğer ve meme kanserinin tedavisi için iyi bir aday olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the optimization of the extraction of waste biomass of Oryza sativa and its antitumorıgenic activity on various tumor cells, bioassay guided. It is known that the added value, structure and properties of any material including“waste”are clearly understood. In the literature, research on the chemical, antioxidative, anti-allergic, anticancerogenic, anti-cholesterol, anti-diabetic and anti-microbial activities of rice by-products is very limited on animal and human cells. In this study, optimization of Oryza sativa biomass by high pressure hot water extraction and anticarcinogenic activities of extracts obtained by different processes were investigated in this study as A549 (human, lung, carcinoma), MCF7 (human, breast, adenocarcinoma), MDA-MB-231 (human, breast, adenocarcinoma) cancer cell lines and Vero (African green monkey, kidney, fibroblast) were analyzed by MTT assay on a normal cell line. From the extracts obtained under 15 different conditions, the lowest value was found to be 1: 1 against the A549 cancer cell line at pH 10.0, temperature 60°C, flow rate 2.00 ml/min, protein yield 2.4g/l (HPHWE8) 1.27μG/mL was obtained. At the same condition, the highest cytotoxic activity obtained after 48 hours of administration for a concentration of 3.125μG/mL was found to be 22.93% cell viability in the A549 cell line. In addition, it showed that the rice husk extract was not cytotoxic in the Vero cell line (%cell viability, %381.28) and that the results were an ideal candidate for lung carcinoma. At the end of this dissertation, it was understood that protein extract obtained as a result of extraction by Oryza sativa waste biomass with pH of 10.0, temperature: 60 0C, flow rate of 2.00 ml / min is a good candidate for the treatment of lung and breast cancer.