Identification, characterization and subcellular localization of salt induced proteins in rice (Oryza sativa L.)
Pirinçte (Oryza sativa L. ) tuz ile indüklenmiş proteinlerin belirlenmesi, karakterizasyonu ve hücre içi dağılımı
  1. Tez No: 28261
  2. Yazar: SYED MOHAMMAD SAQLAN NAQVI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rice, Oryza sativa L, Salt Stress, Salt -induced Proteins, Isoelectric Focusing, Subcellular Localization, Membrane Fractionation
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz PİRİNÇTE (Oryza sativa L.) TUZ İLE INDÜKLENMIŞ PROTEİNLERİN BELİRLENMESİ, KARAKTERİZASYONU VE HÜCRE İÇİ DA?ILIMI NAQVL Syed Mohammad Saqlan Ph.D. Biyoloji Danışman :Doç. Dr. Meral YÜCEL Mayıs 1993, 109 sayfa Bu çalışma prinçte tuza dayanıklılığın molecüler mekanizmasını anlamak amacıyla yapılmıştır. Tuza karşı dirençli olan prinç çeşidi tuz stressine tabi tutularak protein profîllindeki değişikliklere bakıldı. Çalışma boyunca aseptik koşullarda MS besiyer ortamında yetiştirilen on günlük bitkiler kullanıldı. % 2'lik tuz stressi altında pl 7.0 olan 27 ve 25.5 kD'luk iki yeni protein indüksiyonu görüldü. Bu proteinler 24 saatlik stress sonrası düşük seviyelerde gözlenmekte stress süresi 120 saate kadar arttırıldığında proteinlerin miktarında artmaktadır. - 35(S)-Metionin ile işaretleme ve gümüş boyama ile belirlenen bu 27 ve 25.5 kD'lük proteinlerin yanısıra, 70 kD bölgesinde yoğun akûmülasyon ve 15 kD proteinde artma olduğu gösterildi. Çekirdek, mitakondri, endoplazmik retikulum, sitozol ve hücre duvarı fraksiyonlarının elektroforetik protein profil sonuçlarına göre bu proteinler hücrenin sitozolinde bulunmaktadır. Bu proteinlerin sıcaklık,, ağır metaller, absisik asid ve polietilenglikol stresine karşı sentezlenmediği gözlendi. Dirençli çeşitte görülen yüksek moleküller ağırlıklı protein akümülasyonu hassas çeşitlerde gözlenmedi.Ayrıca proteinlerin iki boyutlu analizi için, kurutulmuş/çöktürülmüş protein örneğinin direkt olarak protein j el solüsyonu (IEFGS) içerisinde solübilize edilmesine dayanan kolay bir metod geliştirildi. Hazırlanan bu örnek solüsyonu hem SDS-PAGE hem de iki boyutlu elektroforez analizlerinde aynı ortamda kullanışlı olduğu belirlendi. Birinci metod kullanıldığında bu örnek solüsyonu direkt olarak jel üzerine uygulamakta, ikinci metod ise istenilen miktarda protein içeren örnek solüsyonu IEF jel solüsyonu ile kanştırlıp polimerize edilmektedir. Bu yolla hem çözünür toplam hacim IEF jel hacmi kadar arttırılmış olmakta hem de numunelerin çözünmesi için ne tuz, ne SDS ne de kaynatma işlemine gerek duyulmaktadır. Bundan dolayı bu metodla, çok az miktarda protein ve/veya düşük radyoaktiviteye sahip protein örneklerini daha da protein kaybına neden olan yoğunlaştırma işlemine gerek kalmadan kolayca analiz etmek mümkündür. Elektroforez işlemine geçmeden önce proteinin polimerize edilmiş jel içerisinde bulunması, proteinin jele girişi hususundaki şüpheleri ortadan kaldırırken geniş pH gradyanı da mükemmel rezolüsyonu sağlar. Anahtar sözcükler : Pirinç (Oryza sativa L.) Tuz Stresi, Tuz ile Indüklenmiş Proteinler, Izoelektrik Te&bıtleme, Hücre İçi Lokalizasyon, Hücre Zan Fraksiyonları. Bilim dalı Sayısal Kodu :40 1.0 1.05 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTIFICATION, CHARACTERIZATION AND SUBCELLULAR LOCALIZATION OF SALT INDUCED PROTEINS IN RICE (Otyza sativa L.) NAQVI, Syed Mohammad Saqlan Ph.D. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meral YÜCEL May, 1993, 109 pages This study has been carried in order to understand the molecular mechanism of salt tolerance in Rice. The changes in protein patterns were studied during salt stress mainly in a salt tolerant rice variety. Ten days old seedlings grown aseptically on MS medium were used during this study. Induction of two new proteins of 27 and 25.5 kD both with pi 7.0, was clearly observed under 2% salt stress. Synthesis of these proteins was detectable at low levels after 24 hours and their amount kept increasing upto 120 hours. [^^Sj-methionine labeling indicated a heavy accumulation in 70 kD region and an increase in a 15 kD protein in addition to 27 and 25.5 kD detectable by silver staining. Electrophoretic protein patterns of nuclear, mitochondrial, endoplasmic reticulum, cytosol and cell wall fractions revealed the presence of these proteins in soluble matrix.. These proteins are not synthesized in response to heat stress, heavy metals, abscisic acid and polyethylene glycol. Shoots failed to synthesize these proteins either under salt or other stresses. Similar studies on salt sensitive varieties led to detection of these proteins. In these varieties, however, many proteins were found to disappear and five of them were common between two varieties. Accumulation of the high inmolecular weight protein seen in tolerant variety was not visible in sensitive varieties. A simple method for two-dimensional analysis of protein has also been developed based on direct extraction of protein sample from dried/precipitated sample, into isoelectric focusing gel solution (IEFGS). This sample solution is equally useful for SDS-PAGE and two-dimensional electrophoresis. For the former method this sample solution is applied directly to the gel. For the later, sample solution containing desired amount of proteins İs mixed with IEF gel solution followed by polymerization. The method thus allows solublization in volumes as large as total IEF gel volume, uses no salt and SDS in sample solublization and needs no boiling. It is thus easy and can be used for analysis of sample containing very low amount of proteins and/or low radioactive incorporation without going through concentrating procedures that result in further loses of proteins. Presence of proteins within the polymerized gel prior to the ran, removes any doubt regarding their entry onto the gel, while extended pH gradient results in perfect resolution.