Ticari bir araçta market ve kırıcı parkur göreceli hasar korelasyon yöntemlerinin karşılaştırılması ve araç dayanımı doğrulama süreçlerinin gerçekleştirilmesi
Comparison of market profiles and proving ground relative damage correlation methods in a commercial vehicle and implementation of vehicle durability validation process
- Tez No: 521958
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN METİN ERTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: 4Poster, Dayanıklılık Testleri, Hedef Mesafe Optimizasyonu, Sanal Hasar Korelasyonu, Yorulma, 4Poster, Durability Tests, Target Distance Optimization, Relative Damage Correlation, Fatigue
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Otomotiv sektöründe araştırma geliştirme faaliyetleri günümüz koşullarında önemli bir yer tutmaktadır. Bu faaliyetlerin en önemli iki noktası güvenilirlik ve zaman faktörleridir. Güvenirlilik konusu aracın piyasaya sunulmasından sonra karşılaşılacak olası sorunlar nedeniyle firma imajının zedelenmemesi için önem arz etmektedir. Zaman faktörü ise hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama noktasında dikkate alınması gereken bir etkendir. Zaman faktörü bu kadar önemli olduğu için araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin süresinin kısaltılması birçok avantaj sağlamaktadır. Ar-Ge faaliyetlerinde önemli bir yer tutan dayanım testleri süresinin kısaltılmasına bağlı olarak proje süreçlerinin hızlandırılması mümkündür. Bir aracın geliştirme ve doğrulama sürecinin en önemli adımlarından bir tanesi araç dayanım testleridir. Dayanım testlerinin amacı aracın kullanım ömrü boyunca karşılaşabileceği yapısal sorunları önceden tespit etmek ve bu doğrultuda önlemler almaktır. Araç dayanımı test süreçlerini farklı yöntemler kullanarak hızlandırmak mümkündür. Hızlandırılmış ömür testlerinin amacı test aracının kullanım ömrü boyunca maruz kaldığı kuvvet yüklemesini birkaç ay içerisinde uygulayarak test sürecini kısaltmaktır. Bu tez çalışmasında Otokar bünyesinde geliştirilen bir otobüsün tasarım doğrulama etabında gerçekleştirilen hızlandırılmış dayanım test süreçleri ele alınmıştır. Market yol profillerinde ve kırıcı yol profillerinde toplanan veriler kullanılarak sanal hasar değerleri elde edilmiş ve bu değerler yardımıyla hasar korelasyonları gerçekleştirilmiştir. Araç üzerinde konumlanan farklı tipteki sensörlerden alınan ölçümler yardımıyla çeşitli analiz yöntemleriyle elde edilen sanal hasar korelasyonları karşılaştırılmış ve hızlandırılmış test süreci için öngörülen hedef mesafe değerinin optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda uzun süren taşıt ömür testlerini kabul edilebilir doğruluk katsayısı sınırları içerisinde yaklaşık %30 oranda kısaltacak metodoloji ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Research and development activities in the automotive industry have an important role in today's conditions. The two most important points of these activities are reliability and time factors. The reliability issue is important for avoiding any damage to the image of the brand due to possible problems to be encountered after the vehicle is presented to the market. Time factor is important in order to adapt to rapidly changing market conditions. Shortening the duration of research and development activities provides many advantages as the time factor is so important. Accelerating project time is possible due to the shortening of the duration of the durability tests which are an important part of research and development activities. One of the most important steps in the development and verification process of a prototype vehicle is, vehicle body and suspension durability tests. The purpose of the durability tests are to identify in advance the structural problems that the vehicle may encounter during its lifetime and to take precautions in this direction. It is possible to accelerate vehicle durability testing processes by using different methods. Accelerated life testing is the process of shortening the testing period by applying the force load that the test vehicle is subjected to during its lifetime within a few months. In this thesis study, the accelerated durability test processes which are carried out during a bus design validation process in Otokar are discussed. Relative damage values are obtained by using road load data collected in market road profiles – proving ground profiles and damage correlations are made with these values. Relative damage correlations obtained by various analysis methods performed with the measurements taken from different types of sensors located on the vehicle are compared and optimization studies of the target distance value for the accelerated test process were made. As a result of these studies, a methodology has been developed to shorten long-term vehicle life tests by approximately 30% within the acceptable accuracy coefficient limits.