Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun öykülerinin sosyolojik ve anlatıbilimsel açıdan incelenmesi
The analysis of Yakup Kadri Karaosmanoğlu's storiesin terms of sociology and narratology
- Tez No: 522030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY YİVLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yakup Kadri, Millî edebiyat, Sosyoloji, Anlatıbilim, Hikâye, Yakup Kadri, National literature, sociology, Narratology, story
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Millî edebiyat dönemi şair ve yazarlarından Yakup Kadri Karaosmanoğlu, yazılarıyla ve romanlarıyla Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Genellikle roman türünde eserler veren yazar, makale ve anı türündeki eserleriyle Türkiye tarihine ışık tutmaktadır. Romanlarından önce yazmış olduğu hikâyelerinde, romanlarında ele aldığı konuların özetlenmiş hâlini ortaya koymaktadır. Bu tez çalışmasında öncelikle Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun hikâyelerinin sosyal temaları ortaya konulmuş, daha sonrasında ise anlatıbilimsel açıdan hikâyelerin yapısına bakılmıştır. Eser merkezli bir yakın okuma gerçekleştirdiğimiz ilk bölümde temalar merkezinde sosyolojik çözümlemeler yapılmıştır. Bu bölümde dönem, kadın, Anadolu insanı, milliyetçilik ve dinî temalar incelenmiş ve çıkarımlarda bulunulmuştur. Anlatıbilimsel incelemenin yapıldığı ikinci bölümde ise hem terminoloji üzerinde tartışma yapılmış hem de hikâyelerin anlatıbilimsel yapısı ortaya konulmuştur. Bu noktada tür, düzen, anlatıcı, karakterleştirme ve öykülemenin yapısı derinlemesine irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Yakup Kadri Karaosmanoğlu who is one of the poets and writers of National Literary period has an important place in Turkish literature with his writings and novels written during his era. The author who generally writes novels, shed light on the Turkey history with his article and memory type works. He reveals the summarized structure of his novels in his stories, which he has written before his novels. In this thesis, first of all, the social themes of the stories of Yakup Kadri have been set forth and then the structure of the stories has been researched in terms of narratology. In the first chapter that we made a close reading, sociological analyzes were made at the theme centers. In this chapter, deductions and samples are provided from the era, women, Anatolian people, nationalism and religious themes. Also, in the second part that has been made narratologic analyze, both terminology was discussed and the narrative structure of the stories was revealed. At this point, a study that has become further special in the chapters of genre, order, narrator, characterization and structre of storytelling have been made.