Kırklareli koşullarında önemli bazı koca fiğ genotiplerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of yielde components of some important narbon vetch genotypes in Kirklareli conditions
- Tez No: 522055
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SERVET TEKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: koca fiğ, verim, morfolojik karakterler, narbon vetch, yield, morpholojical characters
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma 2015−2016 ve 2016−2017 yıllarında Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisinde yürütülmüştür. Denemeler 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş olup araştırma süresi boyunca deneme alanlarına gübreleme yapılmamıştır. Materyal olarak koca fiğ genotiplerinden Bozdağ, Dikili, Özgen ve Karakaya çeşitleri ile 236, 524 ve 570 hatları kullanılmıştır. Araştırma süresi boyunca koca fiğ genotiplerinin ana sap uzunluğu, ana sap kalınlığı, ana sap sayısı, yan dal sayısı, doğal bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, bitkideki meyve sayısı, meyvedeki tohum sayısı, meyve boyu, meyve eni, biyolojik verim, tane verimi, 1000 tane ağırlığı, kes verimi, hasat indeksi karakterleri incelenmiştir. Denemeden elde edilen sonuçlara göre 2015-2017 yılları ortalamasında ana sap uzunluğu 67.56-79.13 cm, ana sap kalınlığı 4.75-6.65 mm, ana sap sayısı 2.38-2.76 adet, yan dal sayısı 1.16-1.66 adet, doğal bitki boyu 44.89-50.68 cm, yeşil ot verimi 2424.66-2751.33 kg/da, kuru ot verimi 444.00-540.66 kg/da, bitkideki meyve sayısı 9.08-10.06 adet, meyvedeki tohum sayısı 4.28-4.71 adet, meyve boyu 4.55-5.94 cm, meyve eni 9.69-12.26 mm, biyolojik verim 725.33-953.66 kg/da, tane verimi 277.99-419.00 kg/da, 1000 tane ağırlığı 151.66-319.49 g, kes verimi 447.33-546.66 kg/da, hasat indeksi % 37.93-43.77 arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the period of 2015-2016 and 2016-2017 in the field of Kırklareli Atatürk Soil Water and Agricultural Meteorological Research Institute. Experiments have been established with 3 replications and no fertilization has been done to the trial sites throughout the research period. Bozdağ, Dikili, Özgen and Karakaya varieties and 236, 524 and 570 lines were used as the material for the vetch genotypes. During the study period, the major stem lengths of major vetch genotypes, main stem height, number of main stems, number of side branches, natural plant height, green grass yield, hay yield, number of fruits per plant, number of seeds per fruit, fruit size, grain yield, 1000 grain weight, cut yield, harvest index characteristics were investigated. According to the results obtained from the experiment, the main stem length is 67.56-79.13 cm, the main stem diameter is 4.75-6.65 mm, the number of main stem is 2.38-2.76, the number of side branches is 1.16-1.66, the natural plant height is 44.89-50.68 cm, the number of seeds per plant is 9.08-10.06, the number of seeds in the period is 4.28-4.71, the fruit size is 4.55-5.94 cm, the fruit is 9.69-12.26 mm, biological yield 725.33-953.66 kg/da, grain yield 277.99-419.00 kg/da, 1000 grain weight 151.66-319.49 g, cut yield 447.33-546.66 kg/da, harvest index 37.93-43.77 %.