İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde görsel ve sözel eğitimin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of visual and special education effectiveness in occupational health and safety education
  1. Tez No: 522054
  2. Yazar: HASAN HIŞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İSG, Eğitim, Görsel, Sözel, İş Sağlığı ve Güvenliği, Education, Visual, Verbal, Occupational Health and Safety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Dünyada ve ülkemizde özellikle son yıllarda sanayinin gelişmesiyle birlikte işci sağlığı ve iş güvenliğine verilen önem artmıştır. Bu doğrultuda zorunlu İSG eğitimlerinin önemi de her geçen gün artmaktadır. İSG eğitimlerin daha verimli olmasını sağlamak iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemektedir. Bu çalışmada, İSG eğitimlerinin verimini artırmak amacıyla sözel ve görsel eğitimin sonuçları incelenmiştir. Bu doğrultuda benzer yaş, deneyim ve eğitim düzeyine sahip aynı sektörde farklı iş yerlerindeki bir grup çalışana İSG eğitimi sözel olarak anlatılmış olup aynı sayıda aynı niteliklere sahip farklı çalışanlara ise aynı eğitim içeriği görsel öğelerle desteklenerek uygulanmıştır. Eğitim sonrasında kişilere uygulanan sınav sonucları istatistiksel olarak karşılaştırılmış olup, görsel eğitimin, sözel eğitime göre başarı açısından olumlu yönde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years the importance of worker health and work safety has increased especially in the world and in our country with the development of the industry. In this respect, the importance of compulsory OHS training is increasing day by day. increasing effeciency of OHS trainings are resulting with a declining trend for job accidents and occupational diseases. In this study, the results of verbal and visual education were examined in order to increase the efficiency of OHS trainings. In this direction, a group of employees in different workplaces in the same sector with similar age, experience and education level are explained verbally and the same training content is explanined to different employees with the same number of same qualifications with viusal contents support. After the training, the results of the tests applied to the persons were statistically compared and it was concluded that the visual education was effective in terms of success according to the verbal education.