Abdülmecîd Tosyavî ve 'kıyâfet-nâme' adlı eseri (inceleme-metin)
(Abdulmajid Tosyawi and his work called kiyâfet-nâme (analysis-text) )
- Tez No: 522092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET ŞENGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abdülmecîd b. Nasûh, Tosyavî, Kıyâfet-nâme, Firâset, Fizyonomi, Abdulmajid b. Nasuh, Tosyawi, Kıyâfet-nâme, Firaset(İnsight), Physionomy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
“Abdülmecîd Tosyavî ve”Kıyâfet-nâme“ Adlı Eseri (İnceleme-Metin)”adlı bu çalışmamız iki ana bölümden oluşmuştur. Bunlardan birincisi Abdülmecîd Tosyavî'nin hayatı, eserlerive ilmî yönüdür. İkincisi ise;Abdülmecîd Tosyavî'nin, Kıyâfet-nâme adlı eserinin incelenmesidir. Eserin tek nüshasına ulaşılabilmiş ve bu nüshaya göre çalışma yapılmıştır. Bu bölümler değerlendirilmeden evvel Kıyâfet-nâme ilmi ve onun tarihsel gelişimi hakkındaki bilgiler giriş kısmında verilmiştir. İlk bölümde yukarıda ifade edildiği gibi Abdülmecîd Tosyavî'nin hayatı, ilmî yönü ve eserleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Babası Nasûh Efendi, Zeyniyye tarikatında postnişin olduğundan oğlu Abdülmecîd Tosyavî tasavvufî bir çevrede yetişmiştir. Babasından miras aldığı tasavvufî anlayışı sürdüren müellif, bu eserinde de sade denilebilecek asıl konuya ahlâk anlayışını ve tasavvufî yönünü aksettirmiştir. Eseri manzum yazarak akılda kalıcı kılmaya çalışmış, verdiği uyarı ve nasihatlerle de insanları bilgilendirmeye çalışmıştır. İkinci bölümde Abdülmecîd Tosyavî'nin eserde kullandığı dinî ve tasavvufî unsurlar incelenmiştir. Eserde kullanılan ve müellifin düşünce dünyasına ait bu kavramların açıklanmasına gidilmiş, böylece müellifin zihin dünyası hakkında ipuçları yakalanmaya çalışılmıştır. Kıyâfet-nâme hükümlerinin incelenmesi çalışmasında sözlükler ve konuyla ilgili bilgi veren kaynaklara da müracaât edilmiştir. Çalışmamızın hedefi böyle bir müellifi ve eserini tanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
This study that is titled“Abdulmajid Tosyawi And His Work Called Kıyâfet-nâme (Analysis-Text)”consists of two main chapters. The first chapter is onhis life, scholarly aspect and works of science. In the second part, Abdulmajid Tosyawi's work Kıyâfet-nâme is examined. A copy of the work is made accessible by these copies. Information aboutits scientific and historical development are given before evaluations in the introduction to this section. In the first chapter as mentioned above Abdulmajid Tosyawi'slife, his science and work's literary aspect are put forth for consideration. Abdulmajid Tosyawi has grown up in a mystical environment because of his father Nasuh Efendi who was thesheikh of Zayniyye sufi order. Continuing the mystical understanding inherited from his father, the author, reflectsh is morality and mysticism which may be considered simplein the main subject of this work. He has tried to make his work poetic so as to increase its memorableaspect and to inform people by his warnings and admonitions. İn the second part Abdulmajid Tosyawi's religious and mystical elements used in the work are examined. The thoughts and concepts that are found in the work of the author are identified and explained and clues about the idea of the author are tried to capture.In examining the work ofKıyâfet-nâme it is resorted to resourcesand dictionaries providing information about the source and subject. The goal of our study is to introduce such an author and as Abdulmajid Tosyawi and his valuable work.