Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil yeşil alan polikliniğine başvuran hastaların öncesinde aile hekimliği başvurularının değerlendirilmesi
Evaluation of family physician appli̇cations of patients WHO applied to the emergency green field policlinic of Bağcilar training and research Hospital
- Tez No: 522105
- Danışmanlar: DR. MURAT ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, acil servis, yeşil alan, Family medicine, emergency room, green zone
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmamızda hasta profilinin ve hastaların mevcut hastalıkları için aile hekimliği birimlerini tercih etme / tercih etmeme gerekçelerinin değerlendirilerek gelecek sağlık hizmetlerinin planlanması için öngörü geliştirilebilmesi sağlanacaktır. Araştırma Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil yeşil alan polikliniğine 01.03.2018- 01.04.2018 tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran hastalar ile prospektif, kesitsel anket çalışması olarak yapılmıştır. Hasta grubu öncesinde aile hekimine başvuran ve başvurmayan hastalar olarak kategorize edilerek farklılıklar belirlenmiştir. Verilerin karşılaştırmalarında ki-kare ve Fisher gerçeklik testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık seviyesi p0,05). Evli bireyler ile eğitim seviyesi düşük olan bireylerin daha fazla oranda aile hekimine başvurduğu saptandı (p0,05). Aile hekimliği uzmanlığının varlığı aile hekimine başvuru sıklığını değiştirmediği saptandı (p>0,05). Aile hekimliğine hiç gitmem diyen hastaların acil servise başvuru sıklıkları yüksek saptandı (p0,05). Aşılama ve diğer hizmetler için aile hekimine başvuran hastaların sıklığı düşük saptandı (p0,05) Reçete katkı payı için hastane ücretinin fazla olduğunu bilenlerin ve öğrenenlerin aile hekimini tercih etme sıklığı yüksek saptandı. Gece aile hekiminden hizmet almak isteyenlerin ve acil poliklinikten aile hekimliğine başvuru konusunda uyarı alanların aile hekimini tercih etme sıklığı yüksek saptandı. (p0,05). Akşam ve gece saatlerinde aile hekiminin hizmet vermesi durumunda, aile hekimine başvuru sıklığının artacağı veya en azından aile hekimine başvuru düşüncesinin değişebileceği saptandı (p=0,006). Sonuç olarak; hastalara verilecek eğitim, aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personeline verilebilecek eğitimler, hastaların mevcut klinik hakkında bilgilendirilimesi, mesai saatlerinin düzenlenmesi ve bu merkezlerdeki hekime olan güveninin artırılması ile acil servislerdeki yeşil alan başvurusunun azaltılabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
In our study, the patient profile and the reasons for not choosing / preferring family medicine units for existing diseases of the patients will be evaluated and projection can be developed for future health services planning. The study was carried out as a prospective cross-sectional survey with the patients who applied to the emergency green field policlinic of Bağcılar Training and Research Hospital between 01.03.2018 and 01.04.2018 for any reason. The patients were categorized as patients who applied to the family physician before and did not apply and the differences were determined. Chi-square and Fisher's reality tests were used to compare the data. The level of statistical significance was evaluated as p 0.05). Married individuals, individuals with low levels of education, and family physicians were more likely to apply (p 0.05). The presence of family physician expertise and the frequency of referral to family physician did not change (p> 0.05). The frequency of referral to emergency department was found to be high in patients who had never gone to family medicine (p 0.05). The frequency of patients who applied to family physician for vaccination and other services was found to be low (p 0.05). It was determined that those who knew that the hospital fee was too much for the prescription, and those who wanted night shifts preferred the family physician, and those receiving warnings applied to the family physician (p 0.05). The number of patients who preferred family physicians was found to be changable when the working hours of the family physicians were stretched (p= 0.006). As a result; We believe that the green area application in emergency services can be reduced by providing training for people, also training heath workers in family health centers, informing patients about the current clinic, organizing working hours and increasing the confidence of physicians in these centers.