Toplumsal cinsiyet bağlamında Türk siyasal yaşamında kadının yeri
The statu of women in Turkısh political life in the context of gender
- Tez No: 522213
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Toplumsal Cinsiyet Algısı, Siyasal Alan, Feminism, Gender Perception, Political Space
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Dünyada kadınların ilk kez siyasal haklar elde etmesi Batı'da feminizmin ortaya çıkması sonucu gerçekleşmiştir. Türkiye'de ise kadınların siyasal haklar elde etmesinde feminizm dolaylı olarak etkili olmakla birlikte Türk kadının siyasal haklar kazanması 1930'lu yıllarda aşamalı olarak Atatürk'ün talimatı ile TBMM tarafından verilmiştir. Türkiye'de 5 Aralık 1934 tarihinden itibaren kadınların siyasal alanda yer almasına yönelik yasal engel bulunmamasına karşın kadınların siyasal alanda yeterince yer alamaması çözümlenmesi gereken önemli sorun alanlarından biridir. Bu çalışmada kadınların siyasal alanda yeterince yer alamamasının temel nedeninin toplumsal cinsiyet algısı olduğu görülmüştür. Çalışmanın amacı Türkiye'de kadının siyasal alanda yer alamamasının nedeni olan toplumsal cinsiyetin belirleyiciliğine dikkat çekerek bu konuda farkındalık oluşturmaktır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde toplumsal cinsiyet konusu detaylı bir şekilde incelenerek konuyla ilgili geniş teorik bilgi edinilmiştir. Son olarak da Türkiye'de toplumsal cinsiyet algısını tespit etmek amacıyla Osmanlı döneminden günümüze değin kadının aile, eğitim, çalışma ve medyadaki konumu akademik araştırmalar ve istatistiki verilerden yararlanarak araştırılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde düşünce akımlarından; liberalizm, muhafazakârlık, sosyalizm, faşizm ve feminizmin bir birey olarak kadına bakış açısı incelenmiştir. Bu düşünce akımlarından feminizme; doğrudan kadın haklarına yönelik bir akım olduğundan dolayı daha detaylı şekilde yer verilmiştir. Bu doğrultuda akademik çalışmalardan feminizm tanımları incelenerek feminizmin ne olduğu çözümlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra feminizmin tarihsel süreci ve bu tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkan bazı feminizm türleri araştırılmıştır. Son olarak da Türkiye'de feminizmin tarihsel süreci incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise toplumsal cinsiyet algısının kadının siyasal alandaki yerine etkisini tespit etmek amacıyla kadının siyasal alandaki yeri Osmanlı döneminden günümüze kadar konuyla ilgili akademik çalışmalar, istatistiki veriler incelenerek araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Obtaining political rights for the first time took place as a result of the rise in the world of women's feminism emerged in the West. In Turkey, being a feminist indirectly effective in obtaining political rights of women together to win the political rights of Turkish women were given instruction by Parliament by Ataturk in the 1930s gradually. In Turkey since December 5, 1934 to take part in the political field of women although there are no legal obstacles to women's political is one of the major problem areas that need to be resolved. In this study, it was seen that the main reason why women do not get enough political space is the gender perception. The aim of the study drew attention to the cause of gender determination, which is not included in the political sphere is to create awareness on the issue of women in Turkey. This study consists of three parts. In the first part, gender issues were examined in detail and extensive theoretical information was acquired about the topic. And finally, the family of the woman from the Ottoman era until today to determine the gender perception in Turkey, education, work and position in the media was investigated by taking advantage of academic research and statistical data. In the second part of the study; liberalism, conservatism, socialism, fascism, and feminism were examined. Feminism from these currents of thought; has been given in more detail because it is a trend towards women's rights directly. By studying the definitions of feminism from academic studies, it was attempted to find out what feminism is. Then, feminism's historical process and some types of feminism emerged in this historical process have been investigated. Finally, the historical process of feminism in Turkey were examined. In the last part of the study, in order to determine the effect of gender perception in place of women in politics, the place of woman in political area was investigated by examining related academic studies and statistics from the Ottoman period.