Post-Keynesyen teori çerçevesinde devletin nihai işveren olma rolü: Türkiye örneği
The role of government as employer of last resort in Post-Keynesian framework: The case of Turkey
- Tez No: 522238
- Danışmanlar: PROF. DR. SAYIM IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, Aktif İstihdam Politikaları, Devletin Nihai İşveren Rolü, Sosyal Hesaplar Matrisi, Employment, Active Labour Market Policies, Employer of Last Resort, Social Accounting Matrices
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada Modern Para Teorisi ve Devletin Nihai İşveren Olma Rolü tartışılmaktadır. Bu noktadan hareketle dünyada çeşitli ülkelerin uygulamakta olduğu kamu istihdamı örnekleri detaylı olarak anlatılmıştır. İstikrarsızlığın ve işsizliğin bir norm olduğu günümüz ekonomileri için devletin işsizliği hedef alan politikalar üretmesi ve çalışmak isteyip iş bulamayan kimseler iş yaratması artık zorunlu bir hal almıştır. Devletin Nihai İşveren Olması önerisini sunanlara göre kapitalist ekonomilerde işsizliğin azaltılmasına yardımcı olacak aynı zamanda işsizlikle beraber ortaya çıkan sosyal sorunları da kapsayacaktır. Bu bağlamda bu tez çalışmasında Türkiye'de Devletin Nihai İşveren olarak istihdam sağlaması durumunda farklı senaryolara göre simülasyonlar kurulmuştur. Simülasyonlarda dört farklı senaryo ele alınmış ve 2014 yılı için Sosyal Hesaplar Matrisi (SHM) yöntemi ile analiz yapılmıştır. Dört farklı senaryo içerisinde gelir gruplarına göre, cinsiyete göre ve yaşa göre bir ayrım yapılmıştır. En düşük gelir düzeyinde hanehalkları, genç işsizler ve kadın işsizler hedef alınmıştır. Senaryo analizleri sonucunda kamu yönetimi sektöründe yaratılan şoka göre talepte ve hanehalklarının gelirlerindeki değişim gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study discusses Modern Money Theory and the role of Employer of Last Resort. From this point of view, public employment examples applied in various countries in the world are explained in detail. For today's economies, where instability and unemployment are norms, it is now becoming compulsory for the state to produce policies aimed at unemployment and to create jobs for those who can not find jobs. It will also help to reduce unemployment in capitalist economies, according to those who propose that the state is Employer of Last Resort, as well as social problems that arise with unemployment at the same time. In this thesis, according to the Government as Employer of Last Resort in Turkey, the simulations were established for different scenarios. In the simulations, four different scenarios were considered and analyzed by the Social accounting matrices (SAM) method for the year 2014. In four different scenarios by income groups, by gender and age-based discrimination were made. The lowest income households, young unemployed and female unemployed were targeted. As a result of the scenario analysis, a favorable change was observed in the income of households and demand according to the shock created in the public administration sector.