Post-keynesyen iktisat çerçevesinde bölüşüm ve büyüme ilişkisi üzerine bir çalışma: Türkiye örneği
A study on the relationship between distribution and growth in the context of post-keynesian economics: The case of Turkey
  1. Tez No: 592239
  2. Yazar: BETÜL MUTLUGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNCEKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı, Efektif Talep, İçsel Büyüme, Ücret Yönlü Büyüme, Kaleckiyen Modeller, Income Distribution, Effective Demand, Endogenous Growth, wage-led growth, Kaleckian models
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Arz yanlı iktisadın yükselişinin ardından ana akım iktisadın yatırımlar, büyüme ve verimlilik artışlarının ön koşulu olarak gördüğü reel ücretlerin baskılanması yoluyla kârların restore edilmesi konusunda uzlaşmaya varmasını takiben, neredeyse tüm gelişmekte olan ülkelerde ücret payı 1980'lerden bu yana büyük bir düşüş göstermiştir. Son birkaç on yıl içinde ücret payında çarpıcı bir düşüş trendinin yaşanmasına ve artan bireysel gelir eşitsizliğine rağmen, sermaye lehine gelir dağılımı politikaları büyüme, birikim ve verimliliği arttırmada tatmin edici bir etki yaratamamıştır. Hâkim Ortodoks iktisat anlayışı ücretlerin hem firmaların maliyet unsuru hem de tüketim ve iç talebin temel kaynağı olarak iki yönlü rolünü görmezden gelen zayıf temellere dayanmaktadır. Bu tez; efektif talep, gelir dağılımı ve emek verimliliği arasındaki ilişkiyi hem teorik hem de ampirik yönden, Post-Keynesyen/Kaleckiyen teori çerçevesinde araştırmayı amaçlamaktadır. Daha önce çokça üzerinde durulan ve dışsal kâr payı varsayımına dayanan Kaleckiyen bölüşüm ve büyüme modellerinin aksine, bu çalışmada gelir dağılımı ve emek verimliliğinin sırasıyla Rowthorn (1977) tarafından geliştirilen enflasyonun çatışan bölüşüm talepleri yaklaşımı ve Kaldor-Verdoorn Yasası yardımıyla içselleştirildiği Kaleckiyen temellere dayanan dinamik bir birikim, büyüme ve bölüşüm modeli ele alınacaktır. Bu Kaleckiyen makro model yapısal vektör otoregresyon (SVAR) modeli yardımıyla, Türkiye için 1970-2006 dönemini kapsayan yıllık veri seti kullanılarak, dört değişkenden oluşan sistem çerçevesinde test edilecektir: yatırımlar, kapasite kullanım oranı, düzeltilmiş ücret payı ve emek verimliliği artış oranı. Analiz sonuçlarına göre ücret payındaki artışlar, yatırım, büyüme ve kapasite kullanım oranında canlanmaya neden olmaktadır. Ücret-yönlü talep rejimi bulgularının yanı sıra ekonomi, kâr-sıkıştırması yönünde özellikler göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Following the rise of supply-side economics and the mainstream consensus on the real wage growth restraint to restore profitability as a necessary condition for promoting investment, growth, and productivity since the 1980s, wage share has substantially declined in almost all developing countries. Whereas the last few decades have seen a remarkable downward trend in wage share and rise in personal income inequality, pro-capital redistribution of income has failed to stimulate growth, accumulation, and productivity. Current economic orthodoxy has based on a weak assumption that neglects the dual role of wages as a cost to firms as well as the main source of consumption and demand. This dissertation aims to investigate the relationship between effective demand, income distribution, and labor productivity both theoretically and empirically in the context of Post-Keynesian/Kaleckian theory. In contrast to previous Kaleckian distribution and growth models that mostly based on the assumption of exogenous profit share, we deal with a Kaleckian dynamic model of accumulation, growth, and distribution in which the distribution of income and labor productivity are endogenized by Rowthorn's conflicting claims over distribution by workers and firms and the Kaldor-Verdoon law, respectively. This Kaleckian macro model is tested by using a structural vector autoregression (SVAR) model using annual time series data for Turkey for the period 1970-2006 in a system of four variables: investment, capacity utilization rate, adjusted wage share, and labor productivity growth. In the empirical part of the study, we have shown that an increase in wage share stimulates investment, growth and capacity utilization. Besides wage-led demand regime findings, the economy also shows the profit-squeeze pattern.