Türkiye'de depremler (1928–1950)
Earthquakes in Turkey (1928–1950)
  1. Tez No: 522513
  2. Yazar: YALÇINER DENLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN TEKİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, İzmir, Kırşehir, Erzincan, Adapazarı, Earthquake, İzmir, Kırşehir, Erzincan, Adapazarı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Türkiye, hareketli bir deprem kuşağında yer aldığından tarih boyunca birçok yıkıcı depremle karşılaşmıştır. Türkiye'nin yeniden yapılanma sürecinde meydana gelen depremler, başta can kaybı olmak üzere maddi ve manevi zararların oluşmasına yol açmıştır. Bu Tez çalışmasının amacı, Türkiye'de 1928–1950 yılları arasında meydana gelen büyük depremlerin tarihsel sürecini ele almaktır. Böylelikle ülkemizde depremlerin etkileri azaltılarak daha kalıcı sosyal ve ekonomik politikaların yürütülmesi mümkün olacaktır. Bu çalışmada Türkiye'de 1928–1950 yılları arasında meydana gelen depremler, her biri ayrı bir çalışma konusu olarak iki bölüm halinde incelenmiştir. Birinci bölümde sırasıyla; İzmir, Suşehri, Marmara Adaları, Digor, Kırşehir, Dikili ve Erzincan'da meydana gelen depremlere değinilmiştir. İkinci bölümde ise sırasıyla Bigadiç, Erbaa, Adapazarı, Lâdik, Bolu, Ayvalık ve Bingöl'de meydana gelen depremler irdelenmiştir. Çalışmada depremlerin verdiği zararlar, hükümetlerin aldığı tedbirler, yabancı devletlerin yardım faaliyetleri ve basının çalışmaları ayrıntılı olarak işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey has been exposed to disruptive earthquakes throughout history because it is located in a sliding seismic belt. Resultant earthquakes in the process of Turkey's reformation has coused particularly loss of lives and then pecuniary loss and intangible damages. The aim of this study is go around the historical process of the resultant earthquakes in Turkey (1928–1950). In this way, it is possible to carry out more permanent social and economic policies to reduce the effect of earthquakes in our country. In this study, the resultant earthquakes in Turkey (1928–1950) respectively were examined in two parts. In the first part, the resultant earthquakes in İzmir, Suşehri, Marmara İslands, Digor, Kırşehir, Dikili and Erzincan in order were mentioned. As to the second part, the resultant earthquakes in Bigadiç, Erbaa, Adapazarı, Lâdik, Bolu, Ayvalık and Bingöl were studied. In this study; earthquakes damages, the precautions that the government took, the aid efforts of the other states and the works of the media broadly were taken.