Comparative analysis of the politics put into practice by Iran and U.S.A in the Middle East region
İran ve ABD'nin Orta Doğu'da uygulandığı siyasetin karsılastırmalı analizi
  1. Tez No: 522566
  2. Yazar: HASAN PARWEZ M.SIDIQ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ OZCETIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Iran Policy, US Policy, Iran – US relations, Middle East Policy, foreign policy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Birleşik Devletler ve İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler karmaşık tarihsel, jeopolitik ve ideolojik faktörlerden etkilenmektedir. ABD ve İran arasındaki ilişkiler hakkında özgün bir anlayışa sahip olmak için, iki ulusun tarihsel, ideolojik ve felsefi temellerini bilmek gerekmektedir. Bu çalışma hem ABD'nin hem de İran'ın tarihini, jeopolitik durumlarını ve dış politikasını şekillendiren dünya görüşünü inceleyecektir. Sadece bu kapsamlı anlayış düzeyi ile Amerikan politika yapıcıları, ABD'nin ulusal çıkarına olan İran'a karşı bir dış politika oluşturabilirler. Bu çalışmada, ABD'nin son yüzyıldaki dış politikasının temel amacının, serbest ticaretin teşvik edilmesi ve yasalara uyması, bireysel haklara saygı gösteren liberal bir dünya düzeninin yaratılması olduğu tartışılmaktadır. Amerikan dış politikasının yönü, Başkan Trump liderliğinde milliyetçi bir yöne doğru ilerleyebilir. İran dış politikası, ulusal egemenliğini koruma ilkesi tarafından yönlendirilmektedir. İran'ın felsefi ve ideolojik gelişimi üzerindeki birincil etki, İran'ın Sünni komşularından bağımsızlığını güçlendirmesine hizmet eden Şii İslam'dır. ABD ile İran arasındaki gergin ilişki, 1979 yılındaki ABD'nin müttefiki olan Şah'i deviren ve Amerikalı diplomatları rehin alan İslam Devrimi'nin sonucuna dayanmaktadır. Bu çalışma, İran - ABD ilişkilerinin yeniden incelenmesi fikrini savunmaktadır. İran İslam Cumhuriyeti ve Birleşik Devletler, IŞİD gibi radikal Sünni grupların bastırılmasında ortak çıkarları paylaşmakta ve İran'ın İran Anlaşması'nı imzalama konusundaki istekliliği Amerika Birleşik Devletleri ile iyi niyetle anlaşma isteğini göstermektedir. Bu çalışma, Bush II / Obama dönemi rejim değişikliği politikasının yeniden gözden geçirilmesini önermektedir ve bunun yerine İran'a ve ideolojiden ziyade istikrarı vurgulayan Orta Doğu'ya yönelik bir politikanın ulusal çıkarları olduğunu savunmaktadır. Anahtar kelimeler; İran siyaseti, ABD siyaseti, İran – ABD ilişkileri, Orta Doğu siyaseti, dış politika.
Özet (Çeviri)
Relations between the United States and the Islamic Republic of Iran are influenced by complex historical, geopolitical, and ideological factors. To have a genuine understanding of the relations between the U.S. and Iran requires knowledge of the historical, ideological, and philosophical grounding of the two nations. This report will analyze the history of both the United States and Iran, their geopolitical situation, and the worldview which shapes their foreign policy. Only with this comprehensive level of understanding can American policymakers create a foreign policy towards Iran which is in the national interest of the United States. This report argues that the primary goal of United States foreign policy for the last century is the creation of a liberal world order which respects the rule of law promotes free trade, and respects individual rights. The direction of American foreign policy might be shifting towards a nationalist direction under the leadership of President Trump. Iranian foreign policy is guided by the principle of maintaining its national sovereignty. The primary influence on Iranian philosophical and ideological development is Shia Islam, which serves to re-enforce the independence of Iran from its Sunni neighbors. The tense relationship between the United States and Iran is a product of the Islamic Revolution of 1979, in which a theocratic revolutionary movement overthrew the Shah, an ally of the United States, and took American diplomats hostage. This report recommends a re-examination of Iranian United States relations. The Islamic Republic of Iran and the United States share a common interest in suppressing radical Sunni extremist groups such as ISIS, and Iran's willingness to sign the Iran Deal indicates a desire to deal in good faith with the United States. This report recommends a re-examination of the Bush II/Obama era policy of regime change and instead argues that is in the national interest to have a policy towards Iran, and the Middle East, which emphasizes stability rather than ideology.