Yumuşak doku kitlelerinin değerlendirilmesinde difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntülemenin yeri
The value of diffusion weighted magnetic resonance imaging in evaluating soft tissue masses
- Tez No: 522867
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ÇALIŞIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: ADC, DAG, malign, yumuşak doku kitlesi, ADC, DAG, malign, soft tissue mass
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı; yumuşak doku tümörlerinin değerlendirilmesinde manyetik rezonans görüntülemeye difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG) yöntemi eklenerek elde olunan Görünür Difüzyon Katsayısı (Apparent Diffusion Coefficient-ADC) haritalaması ile benign ve malign lezyonların ayrımında katkısını değerlendirmektedir. Bu amaçla 1 Ağustos 2016 tarihinden 15 Nisan 2018 tarihleri arasında yumuşak doku kitlesine yönelik DAG uygulanmış ve histopatolojik sonuçları olan 34 hasta çalışmaya dâhil edildi. Çalışmaya dâhil edilen 34 hastanın 19'u (%56) erkek ve 15'i (%44) kadındı. Ortalama yaş, 46,17 idi (yaş aralığı 11 ila 75 yıl). Ölçümler tümörün en büyük çapı seviyesinden, üç farklı seviyeden ve tüm tümör seviyelerinden olmak üzere üç farklı şekilde yapıldı. Her bir yöntemde minimum ADC değerleri ile istatistiksel anlamlı sonuçlar elde olunmakla beraber en yüksek duyarlılığı en büyük çap seviyesinde elde ettik (p=0.007). Minimum ADC için ≤1,01x10⁻³mm²/s eşik değerini kullanarak %78,95 duyarlılık ve %73.33 özgüllük ile yumuşak doku kitlelerini karakterize edilmesini sağladık (AUC=0,768; 0,592-0,895 aralığı). Ortalama ve maksimum ADC değerlerinin yumuşak doku tümörlerinin ayrımında duyarlı olmadığı izlendi (sırasıyla p=0.319; 0,960). Bazı hastalarda yalancı negatif ve yalancı pozitif sonuçlar elde ettik. Miksoid içerikli malign kitlelerde oldukça yüksek ADC değerleri izledik ve yalancı negatif sonuçlar saptadık. Fibröz bileşene sahip hastalarda ise yalancı pozitif sonuçlar elde ettik. Sonuç olarak DAG yumuşak doku kitlelerin değerlendirilmesinde konvansiyonel MRG'ye katkı sağlayabilecek bir yöntemdir ve minimum ADC hesaplamasında ≤1,01x10⁻³mm²/s eşik değerinin kullanımı klinik yararlılığı artıracaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is assessing the contribution of the Apparent Diffusion Coefficient (ADC) mapping obtained by adding Diffusion Weighted Imaging (DWI) to magnetic resonance imaging in differentiation between benign and malign lesions in the evaluation of soft tissue tumors. For this purpose, 34 patients with soft tissue masses that DWI performed and have histopathological results were included in the study, between August 1, 2016 and April 15, 2018. 19 (56%) were male and 15 (44%) were female of the 34 patients included in the study. The mean age was 46.17 years (age range 11 to 75 years). Measurements were made in three different ways; from the level of the largest diameter of the tumor, from three different levels and from all tumor levels. We obtained the highest sensitivity at the largest diameter level (p = 0.007), however; achieving statistically significant results with minimum ADC values in each method. Using a threshold of ≤1.01x10⁻³mm² / s for the minimum ADC, we obtained to characterize soft tissue masses with a sensitivity of 78.95% and a specificity of 73.33% (AUC = 0,768; 0,592-0,895). The mean and maximum ADC values were not sensitive to differentiation between soft tissue tumors (p = 0.319, 0.960, respectively). We obtained false negative and false positive results in some patients. We observed very high ADC values in myxoid malign masses and found false negative results. We obtained false positive results in patients with fibrous component. In conclusion, DWI is a method that can contribute to conventional MRI in evaluating soft tissue masses and the use of threshold value of ≤1.01x10⁻³ mm²/s in minimum ADC calculation will increase clinical utility.