Kan kültürlerinden izole edilen mikroorganizmalar ve antibiyotik duyarlılıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of microorganisms and antibiotic resi̇stancefrom blood cultures
- Tez No: 522943
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kan kültürü, etken, antibiyotik, duyarlılık, antimikrobiyal ilaç direnci, Blood culture, causative agent, antibiotic, susceptibility, antimicrobial drug resistance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Sepsiste erken tanı çok önemlidir. Erken tanı ile mortalite ve morbidite oranları düşer. Kan kültürleri mikrobiyolojik etkeni açıklar ve tedaviyi yönlendirir. Bu çalışma Ocak 2017-Aralık 2017 tarihleri arasında yatan hastalarda ve en az 48 saat takip edilen hastaların verilerinin retrospektif olarak taranmasıyla yapıldı. Laboratuvarlarımızda kan kültürleri için BACT/ALERT 3D otomatik mikrobiyal tesbit sistemi kullanılmaktadır. Pozitif üreme görülen kan kültürlerinin %59,52 gram pozitif, %35,35 gram negatif ve %5,14'ünden mantar izole edilmiştir. Gram negatif bakteriler arasında Escherichia coli ilk sıradadır (%39,2). Bunu sırasıyla Klebsiella spp. (%18.80), Acinetobacter spp. (%13,68) ve Pseudomonas aeruginosa (%10,26) izlemektedir. Pseudomonas aeruginosa için en dirençli antibiyotik seftazidim olarak belirlenmiştir. Gram-pozitif bakteriler arasında Staphylococcus hominis ilk sıradadır (%26,90). Bunu sırasıyla Staphylococcus aureus (%18,78), Enterococcus (%16,75) ve Staphylococcus haemolyticus (%16,24) izlemektedir. Staphylococcus aureus için en dirençli antibiyotik penisilin (%94,56) olarak belirlenmiştir. Kan kültürlerinden izole edilen bakteriler ve antibiyotik dirençleri birçok etkenden dolayı değişmektedir. Her hastaneye özel antibiyotik direnç profilinin çıkarılması önemlidir. Ampirik tedavide doğru antibiyotiğin seçimi mortaliteyi ciddi oranda azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Early diagnosis is very important. Mortality and morbidity ratio decrease by early diagnosis. Blood cultures define microbiological factor and direct the treatment. This study was done by retrospectively of patient data who were hospitalized patients between January 2017 and December 2017. BACT/ALERT 3D automatic microbial detection system is used in our laboratories for blood cultures. The prevalences of gram-positive, gram-negative and yeast were 59.52%, 35.35% and 5.14% respectively. Escherichia coli was the most common the gram-negative bacteria (39,2%). Isolated were in order of Klebsiella spp. (18,80%), Acinetobacter spp. (13,68%) and Pseudomonas aeruginosa (10,26%). The most rezistance antibiotic was ceftazidime for Pseudomonas aeruginosa. Staphylococcus hominis was the most common isolate among the gram-positive bacteria (26,90%). Isolated were in order of Staphylococcus aureus (18,78%), Enterococcus (16,75%) ve Staphylococcus haemolyticus (16,24%). Penicillins (94,56%) are revealed as most resistant antibiotics against Staphylococcus aureus. Isolated bacteria obtained from blood cultures and antibiotic resistance varies due to many factors. Reveal of antibiotic resistance profile specific to each hospital is important. Prefer of correct antibiotic in ampiric therapy decreases mortality significantly.